Brexit podľa Moody's financie Európskej únie neohrozí

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 09:46 • 2 min
Brexit podľa Moody's financie Európskej únie neohrozí

LONDÝN - Britské referendum o vystúpení krajiny z Európskej únie a ani konečný odchod Británie z EÚ podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Moody's nezmenia kapacitu, ani ochotu členov únie s vysokým ratingom splniť si svoje záväzky voči EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Navyše vyrovnaný rozpočet a konzervatívne riadenie hotovosti redukujú riziká v oblasti likvidity. Agentúra Moody's to uviedla v aktualizácii svojej správy s názvom Európska únia - Aaa, stabilný výhľad.

 

Stav financií Európskej únie podľa agentúry podporuje dobrá história riadenia rozpočtu a rozsiahle rozpočtové zdroje. Avšak odhlasovanie odchodu Veľkej Británie z únie podľa Moody's poukazuje na riziko politickej fragmentácie v rámci EÚ, ak by sa vytratila podpora únie zo strany verejnosti aj v iných členských krajinách.

 

Hoci podľa agentúry je riziko ďalších odchodov nízke, vývoj naznačujúci politickú fragmentáciu by mohol pre EÚ predstavovať ťažkosti. Navyše história dlhých vyjednávaní o rozpočte, ktoré sú sprevádzané spormi, poukazuje na možné zdráhanie sa čistých prispievateľov rozširovať v budúcnosti systém rozpočtových transferov, dodala agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies