Brexit podľa ministra financií poškodí britskú ekonomiku

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 09:50 • 2 min
Brexit podľa ministra financií poškodí britskú ekonomiku

LONDÝN - Odchod Veľkej Británie z EÚ by permanentne poškodil britskú ekonomiku. Vyhlásil to britský minister financií George Osborne.

slovakia

left justify in out

Minister varoval, že do roku 2030 by bola britská ekonomika o 6 % menšia v porovnaní so situáciou, keby v EÚ zostala. Každá domácnosť by teda podľa prepočtov ročne do roku 2030 stratila 4 300 britských libier (GBP). Trvalé škody by podľa Osborna spôsobil nižší objem obchodu a investícií.

 

"Záver je jasný: Pre britskú ekonomiku a pre rodiny by odchod z EÚ bol mimoriadnou ranou, ktorú si spôsobíme my,“ uviedol minister v stĺpčeku, ktorý v pondelok uverejnili noviny The Times. Prieskumy verejnej mienky v súčasnosti naznačujú tesný výsledok, zatiaľ sa však zdá, že pravdepodobnejšia je možnosť, že sa Briti 23. júna v referende rozhodnú zostať v EÚ.

 

Stúpencom Brexitu je primátor Londýna Boris Johnson, ktorý navrhuje, aby po vystúpení uzavrela Veľká Británia s EÚ obchodnú dohodu, ktorá by sa podobala tej, ktorú má krajina s Kanadou. Podľa ministra financií však bude takáto dohoda znamenať pre britskú ekonomiku oslabenie o spomínaných 6 % do roku 2030 v porovnaní so zotrvaním v EÚ. Podľa očakávaní budú Osborne a Johnson súperiť o post budúceho premiéra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies