Brexit podľa Klusa nič dobré neprinesie, Kollár tragédiu nevidí

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 08:32 • 2 min
Brexit podľa Klusa nič dobré neprinesie, Kollár tragédiu nevidí

BRATISLAVA – Výsledky britského referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) podľa poslanca opozičnej SaS Martina Klusa nič dobré pre Európu nepriniesli.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jeho kolega z opozičných lavíc, predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár má ale opačný názor a žiadnu tragédiu v tom nevidí. Politici to uviedli v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

 

"Myslím si, že sa dostávame do éry, ktorá bude typická pre radikalizmus, možno populizmus, určite to bude éra plná ťažkých rozhodnutí," varoval Klus. Podľa poslanca by sa tak mala teraz na Slovensku jednoznačne otvoriť diskusia o tom, čo všetko EÚ krajine prináša. Aby Slovensko ostalo vo vzťahu k únii aj naďalej optimistické.

 

"Pretože dnes sú sociálne siete plné ľudí, ktorí chcú z EÚ vystúpiť. Bohužiaľ, v tomto prípade je moderná technika medveďou službou, pretože to rozširuje akési povedomie medzi ľuďmi, že únia je niečo zlé, že je to nejaký vzdušný zámok, ktorý nám v podstate priniesol všetko zlé na Slovensko,“ upozornil Klus.

 

Podľa neho však treba veci pomenovať také, ako naozaj sú. Európskej komisii, Európskemu parlamentu či Európskej rade možno podľa poslanca mnohé vyčítať. „Naozaj potrebujeme viac slobody a menej regulácie,“ myslí si. Nemožno však podľa neho Brusel viniť zo všetkého. „Povedzme si, toto a toto nám konkrétne prináša európska integrácia. To nie je len vnútorný pohyb osôb, alebo že nemáme hranice, alebo že EÚ priniesla určitú mieru prosperity pre jednotlivé členské štáty. Je to predovšetkým niekoľko desaťročí trvajúci mier,“ zdôraznil Klus.

 

Podľa Kollára je britské referendum pre európske elity zdvihnutý varovný prst a jasný signál voličov, aby prehodnotili svoju politiku. Takéto výsledky sú podľa neho dôsledkom politiky "europapalášov", ktorí spôsobili skepticizmus napríklad v Anglicku, ale aj na Slovensku. Kritizuje rozhodovanie o Slovensku z Bruselu a naše "zošnurovávanie" nariadeniami.

 

"Keď sa dávala dokopy Európska únia, mal to byť voľný pohyb pracovnej sily, obchodu, tovarov a financií. Toto je krásna myšlienka. Ale ja tu už vidím ďalšiu, 1500-tú vyhlášku, ktorá nás zošnurováva,“ pranieroval fungovanie únie Kollár.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona