Brexit ovplyvní vývoj na komoditných, ale aj akciových trhoch

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 11:09 • 2 min
Brexit ovplyvní vývoj na komoditných, ale aj akciových trhoch

BRATISLAVA - Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) by malo vplyv na finančné trhy. Oslabenie by pravdepodobne zaznamenala libra, slabšie by mohlo byť voči doláru aj euro. Brexit by mohol mať vplyv aj na komoditné, či dlhopisové trhy. Zasiahnuť slovenský finančný sektor by nemal, očakávajú analytici.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Veľká Británia bude rozhodovať o zotrvaní v únii už vo štvrtok (23.6.). Po možnom vystúpení by krajina mohla stratiť status finančného centra. "Libra by oslabila a postavenie Londýna ako finančného centra Európy by mohlo byť narušené. Viaceré banky totiž fungujú z Londýna ako pobočky zahraničnej banky v EÚ. Niektoré finančné inštitúcie v snahe ponechať si naďalej prístup na jednotný trh EÚ by sa mohli preto presunúť do Frankfurtu alebo do Paríža," predpokladá analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

 

Aj analytici Tatra banky očakávajú, že po brexite by mohli utrpieť straty britské banky, ktoré majú väčší obchodný podiel na tamojšom domácom trhu. "Tieto inštitúcie budú trpieť viac aj v strednodobom horizonte pre vyššiu nesplácanosť úverov a zároveň nedostatok nového biznisu," predpokladajú analytici Tatra banky. Zároveň uviedli, že zasiahnutý môže byť aj britský akciový trh, ktorého veľký podiel tvorí práve finančný sektor. "Pozerajúc na spoločnosti uvedené vo FTSE 100, takmer 45 % celkových odhadovaných výnosov pochádza z priestoru eurozóny. Preto je prepad v podobe vysokého jednociferného čísla veľmi pravdepodobný. Podobne by však v prípade brexitu dopadli aj akciové trhy v EÚ," doplnili.

 

Brexit a prípadné narušenie celistvosti únie by mohlo zanechať následky aj na dlhopisových trhoch. "Zatiaľ čo akcie sú prehriate, dlhopisy sú prehriate brutálne. Ešte nikdy v histórii ľudstva neboli také drahé. Výnosy sú totiž na mnohých miestach záporné," upozornil hlavný ekonóm spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora.

 

Kurzové výkyvy spôsobené britským referendom by mohli rozhýbať aj ceny komodít. Napríklad kakaa. "Čím bližšie budeme k hlasovaniu o vystúpení Británie z únie, tým väčšmi môžu byť ceny kakaa vrtkavé. Cena kakaa totiž nie je na rozdiel od ropy či zlata denominovaná iba v dolároch, ale tiež v britských librách," upozornil analytik Next Finance Jiří Cihlář.

 

Analytici však v prípade brexitu nevidia veľké riziká pre Slovensko. Z hľadiska finančného sektora je previazanosť slovenského a britského veľmi malá. "Nakoľko je Slovensko súčasťou eurozóny, nehrozia mu, na rozdiel od susedných štátov V4, kurzové riziká spôsobené brexitom. Slovensko nevydáva dlhopisy denominované v librách, rovnako slovenské banky nie sú držiteľmi britských vládnych Dlhopisov," doplnili analytici Tatra banky s tým, že vystúpenie Británie z únie môže spôsobiť nárast úrokov na slovenských vládnych dlhopisoch. "Nárast očakávame skôr malý. Nemal by mať vplyv na solventnosť Slovenska a s najväčšou pravdepodobnosťou ani na náklady na obsluhu dlhu v štátnom rozpočte," predpokladajú analytici Tatra banky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies