Brexit oslabí EÚ skôr geopoliticky ako ekonomicky

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 12:21 • 2 min
Brexit oslabí EÚ skôr geopoliticky ako ekonomicky

BRATISLAVA - O šesť týždňov britskí voliči rozhodnú, či ich krajina ostane súčasťou Európskej únie (EÚ), alebo nie. Potenciálny brexit by úniu oslabil skôr geopoliticky ako ekonomicky. Vyplýva z názorov expertov, ktorých oslovila TASR.

slovakia

left justify in out

Európske inštitúcie i diplomatické kruhy hovoria o tom, že iný plán ako zotrvanie Veľkej Británie v únii oficiálne neexistuje, povedala v diskusnej relácii na TABLET.TV Zuzana Gabrižová z portálu Euractiv. „Lisabonská zmluva legislatívne umožňuje procedúru vystúpenia z únie. Začnú sa rokovania, no zo zmluvy nie je úplne jasné, či je možné, aby paralelne boli aj rokovania o novom režime po brexite. Pokiaľ nie, tak 2-3 roky sa môže rokovať o odchode a ďalšie 2-3 roky o novom režime vzťahov medzi Veľkou Britániou a EÚ. Súčasná britská vláda toto obdobie celkovo odhaduje až na 10 rokov,“ zdôraznila Gabrižová.

 

Ak by došlo k brexitu, bolo by to veľkým rizikom nielen pre Veľkú Britániu, ale aj pre celú EÚ, povedal v rozhovore pre TASR bývalý český veľvyslanec vo Veľkej Británii Michael Žantovský. „Viem si predstaviť, že by to mohol byť začiatok reťazovej reakcie, ktorá by ohrozila jednotu EÚ ako celku,“ konštatoval Žantovský.

 

Aj podľa Gabrižovej by brexit EÚ oslabil geopoliticky, keď by prišla o vplyv Veľkej Británie v širšom zahraničí. „Pokiaľ by sa Británii po odchode darilo, pomáhalo by to podobnému politickému diskurzu aj v iných členských krajinách,“ upozornila Gabrižová.

 

Ak Veľká Británia opustí EÚ, poškodí to jej malých členov, pretože to bude naznačovať návrat k separátnym a nie spoločným riešeniam zásadných tém a otázok, myslí si viceprezident Centra pre európsku politiku vo Washingtone Edward Lucas. „Brexit by bol prehrou pre všetkých,“ dodal Lucas s tým, že ekonomicky by Veľká Británia stratila viac, pokiaľ by nemala prístup na jednotný trh EÚ. „Pre Veľkú Britániu je jednoznačne prínosom jednotný trh EÚ, z ktorého veľa získava, ale aj do neho veľa prispieva. Z dlhodobého hľadiska je dôležitý spoločný trh posilniť, napríklad v sektore služieb, kde je Veľká Británia silná. To by prinieslo výhody aj pre Slovensko,“ uviedol Lucas.

 

Hoci renomovaní britskí odborníci hovoria o tom, že trendy z najkvalitnejších prieskumov verejnej mienky dlhodobo očakávajú skôr zotrvanie Veľkej Británie v EÚ, na finančných trhoch je britská libra, ktorá sa obchoduje s kurzom 1,27 eura, najslabšia za posledných 7 rokov. Rovnako rastú ceny poistiek proti oslabeniu britskej meny do rekordných výšok. Podľa Gabrižovej je to očakávaný vývoj. „Trhy tým vyjadrujú všeobecnú neistotu k tomu, čo môže nastať v najbližších týždňoch,“ dodala Gabrižová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies