Brexit odčerpá počas predsedníctva veľkú časť politickej energie

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 12:00 • 2 min
Brexit odčerpá počas predsedníctva veľkú časť politickej energie

BRATISLAVA – Nasledujúce mesiace budú znamenať veľkú politickú a ekonomickú neistotu pre Európsku úniu (EÚ) aj pre Veľkú Britániu. Britský premiér David Cameron oznámil odstúpenie z funkcie na jeseň a nastavenie vzájomných vzťahov bude riešiť až Cameronov nástupca. Čaká nás obdobie, kedy nebudeme vedieť, k čomu sa chceme dostať. Pre TASR to povedala Zuzana Gabrižová, šéfredaktorka portálu EurActiv.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Gabrižová upozorňuje, že verejnosť čaká politicky nová situácia a nikto nevie presne povedať, ako to bude prebiehať "minútu po minúte". Neznamená to však, že únia sa s tým nedokáže vysporiadať, uviedla. "Nepodliehala by som preto panike," povedala. Veľa bude podľa nej záležať aj na reakcii EÚ. "Ktorej doterajší odkaz znel v štýle, že odchod Británie neohrozí jednotu členských krajín," poznamenala Gabrižová. Je zvedavá aj na reakciu jednotlivých štátov. "Či to napríklad môže alebo nemôže pomôcť vo francúzskych prezidentských voľbách Marine Le Penovej," vysvetlila.

 

Možné úvahy o odchode iných krajín z EÚ označila za nafúknutú hrozbu. Z dlhodobého hľadiska to podľa nej nie je vylúčené, neočakáva však, že by sa niečo podobné mohlo stať v krátkodobom horizonte. "Ten diskurz a vzťah Británie k EÚ je veľmi špecifický a nekopíruje ho situácia v inom členskom štáte," povedala. Británia však podľa nej brexitom prelomila akési politické tabu.

 

Brexit podľa Gabrižovej v denno-dennom výkone slovenské predsedníctvo veľmi neovplyvní. "V drvivej väčšine sa to bude posúvať tak, ako v prípade, že by Británia z EÚ nevystúpila. Odčerpá to však veľkú mieru politickej energie a zatieni to iné témy ako napríklad migráciu," dodala.

 

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

 

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona