Brexit môže viesť k zdraženiu dopravy na kontinent, vrátane leteniek

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 16:14 • 2 min
Brexit môže viesť k zdraženiu dopravy na kontinent, vrátane leteniek

LONDÝN - Lety medzi Britániou a Európou môžu zdražieť, ak obyvatelia Spojeného kráľovstva v júnovom referende rozhodnú o jeho vystúpení z Európskej únie (EÚ). Vyplýva to zo štúdie spoločnosti Deloitte, ktorú si objednalo združenie britských cestovných a dopravných firiem (ABTA). Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Takzvaný brexit totiž povedie k neistote a tá môže mať za následok rast nákladov v doprave, skonštatoval generálny riaditeľ združenia Mark Tanzer. ABTA má zhruba 1200 členov vrátane leteckých spoločností.

 

Deloitte v správe uvádza, že zvýšenie cien v doprave najtvrdšie zasiahne nízkonákladové spoločnosti a môže tak ohroziť lacné lety do EÚ, hlavnej dovolenkovej destinácie britských turistov.

 

A brexit môže ohroziť aj tok tovarov medzi Britániou a kontinentom, keďže vystúpenie z EÚ bude znamenať aj opustenie jednotného európskeho trhu, a tým pádom opustenie zóny bez cla. Tanzer varuje, že potrvá nejaký čas, možno aj niekoľko rokov, kým Británia uzavrie s európskymi štátmi bilaterálne zmluvy o obchodnej výmene.

 

V neposlednom rade brexit môže viesť k oslabeniu libry, čo tiež zdraží Britom cesty do zahraničia.

 

Andrew Swaffield, šéf britskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Monarch Airlines zase upozornil, že vystúpenie z EÚ môže viesť k zvýšeniu leteckých poplatkov a redukcii počtu letov medzi Britániou a EÚ.

 

Približne tri štvrtiny, teda 75 %, letov z Británie do zahraničia smeruje do štátov EÚ. A rovnako zhruba 75 % zahraničných dovoleniek trávia obyvatelia Británie v EÚ. Zároveň 63 % zahraničných turistov, ktorí navštívia Spojené kráľovstvo, pochádza z krajín EÚ.

 

Najobľúbenejšími dovolenkovými destináciami Britov sú Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko a Grécko. A naopak, najviac zahraničných turistov prichádza na britské ostrovy z Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska a Holandska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona