Brexit môže ovplyvniť oblasť médií a audiovízie

NETKY.SK • 24 Marec 2019, 16:02 • 2 min
Brexit môže ovplyvniť oblasť médií a audiovízie

BRATISLAVA – Odchod Veľkej Británie z Európskej únie môže mať dopad aj na dve oblasti, ktoré patria pod Ministerstvo kultúry (MK) SR. Ako informuje rezort na svojej webstránke http://www.culture.gov.sk/ v časti venovanej vystúpeniu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie (brexit), ide konkrétne o oblasť médií a audiovízie a oblasť autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom.

slovakia

left justify in out

V rámci médií a audiovízie upozorňuje MK SR „najmä na možný dopad na program Kreatívna Európa“. V rámci autorského práva neočakáva dramatické dôsledky. Oblasť autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom totiž „rámcovo a zásadne regulujú okrem práva Európskej únie aj medzinárodné zmluvy pod gesciou Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO), účastníkom ktorých zostane Spojené kráľovstvo aj po vystúpení z Európskej únie,“ pripomína ministerstvo kultúry.

Rezort pripomína, že v oblasti filmového priemyslu a audiovízie patrí Veľká Británia v rámci EÚ k dominantným. „V prípade tvrdého brexitu, teda odchodu Veľkej Británie z EÚ bez dohody, by spoločnosti so sídlom v Spojenom kráľovstve stratili prístup na jednotný trh EÚ, ktorý mali doteraz zabezpečený vďaka smernici o audiovizuálnych mediálnych službách,“ pripomína MK SR. Jedným z následkov by mohol byť presun takýchto spoločností do niektorého z členských štátov EÚ.

Dôsledkom tzv. tvrdého brexitu by mohlo byť tiež obmedzenie súčasnej ponuky audiovizuálnych mediálnych služieb na Slovensku, prípadne znížená ochrana spotrebiteľa napríklad v oblasti ochrany maloletých pred nevhodným obsahom. Ak Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ bez dohody, bude tiež podľa MK SR potrebné zabezpečiť dostatočné nástroje na reguláciu spoločností pôsobiacich v Spojenom kráľovstve v súvislosti s audiovizuálnymi mediálnymi službami a platformami na zdieľanie videí poskytovanými na jednotnom trhu EÚ. Dosiahnuť to, aby Veľká Británia dodržiavala smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách možno podľa rezortu kultúry nepriamo aj cez program Kreatívna Európa, zameraný na podporu kultúrnych a kreatívnych sektorov v EÚ. „Podľa návrhu nariadenia o ustanovení programu Kreatívna Európa na roky 2021 až 2027 totiž tretie krajiny, ktoré budú chcieť participovať na programe, budú musieť, minimálne v určitom rozsahu, dodržiavať ustanovenia smernice o audiovizuálnych mediálnych službách,“ píše v analýze dopadu brexitu MK SR. Ako ďalej objasňuje, vďaka silnému televíznemu a filmovému priemyslu patrí v súčasnosti Spojené kráľovstvo medzi najúspešnejšie krajiny v čerpaní peňazí z programu Kreatívna Európa. Preto je podľa MK SR pravdepodobné, že sa Veľká Británia bude chcieť na tomto programe ďalej podieľať. Ak by sa Spojené kráľovstvo nepodieľalo na programe Kreatívna Európa, zníži sa celkový rozpočet programu o jej členský príspevok. „Efektívne nastavenie fungovania programu Kreatívna Európa je preto jednou z kľúčových tém z hľadiska riešenia dopadov tvrdého brexitu na oblasť audiovízie,“ dodáva MK SR.

Na oblasť autorského práva sa neočakáva výrazný vplyv brexitu. Dôvodom je, že autorské právo a s ním súvisiace práva do veľkej miery upravuje medzinárodné právo. „Spojené kráľovstvo je podobne ako ostatné krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky účastníkom medzinárodných zmlúv v gescii Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO), v rámci štruktúr OSN. Tieto medzinárodné zmluvy, ktoré sú vo významnej miere pretavené do práva EÚ, garantujú vysokú mieru stability regulácie danej oblasti bez ohľadu na členstvo Spojeného kráľovstva v EÚ,“ konštatuje v analýze možných dopadov vystúpenia Veľkej Británie z EÚ ministerstvo kultúry.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies