Brexit môže ohroziť plány na zatvorenie uhoľných elektrární v Británii

NETKY.SK • 23 August 2016, 13:30 • 2 min
Brexit môže ohroziť plány na zatvorenie uhoľných elektrární v Británii

LONDÝN - Rozhodnutie Britov, ktorí v júnom referende hlasovali za vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie (EÚ), môže ohroziť jej plány na zatvorenie uhoľných elektrární. Tie boli pritom viac ako sto rokov hlavným zdrojom elektriny, konštatuje agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Británia si v rámci znižovania emisií dala za cieľ zatvoriť uhoľné elektrárne. Posledná z nich by mala prestať fungovať v roku 2025.

 

Spojené kráľovstvo tak bude viac závislé od dovozu plynu a elektriny zo zahraničia. Ale po odchode z EÚ môže stratiť bezproblémový prístup k dodávkam elektriny cez jednotný európsky trh. Londýn mal pritom pôvodne v pláne zvýšiť do roku 2022 o takmer trojnásobok kapacitu káblov, ktorými prúdi elektrina z kontinentu na britské ostrovy.

 

Minulý rok Británia zatvorila uhoľné elektrárne, ktoré sa podieľali zhruba 9 % na produkcii elektriny. Sieť dodávateľov sa tak scvrkáva a na obzore je brexit. To prinútilo národnú distribučnú spoločnosť, aby investovala približne 150 miliónov libier (173,93 milióna eur) do udržovania už odstavených elektrární v "pohotovostnom režime", aby mohli byť v prípade potreby znova uvedené do prevádzky.

 

Okrem toho časť výpadku produkcie starých uhoľných elektrární mal pôvodne nahradiť nový jadrový reaktor spoločnosti Électricité de France v Hinkley Point, ale premiérka Theresa Mayová žiada viac času na revíziu tohto projektu.

 

Brexit tak môže skomplikovať zásobovanie domácností elektrinou, uviedol Alex Harrison z firmy Hogan Lovells, ktorý sa špecializuje na trhy s energiami. Môže sa tak stať, že Británia aj napriek pôvodným plánom bude nútená udržovať v prevádzke uhoľné elektrárne aj po roku 2025.

 

Navyše, Británia sa po odchode z EÚ dostane do nevýhodnej pozície, keďže sa nebude môcť vyjadrovať k rozhodnutiam EÚ o trhu s energiami, upozornil Paul Dorfman, odborník na energetiku z londýnskej University College. A to podľa neho prestavuje potenciálnu hrozbu, že brexit bude mať nepriaznivý vplyv na britský trh s energiami.

(1 EUR = 0,86240 GBP)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies