Brexit môže mať na eurozónu výrazne negatívny vplyv

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 16:31 • 2 min
Brexit môže mať na eurozónu výrazne negatívny vplyv

FRANKFURT NAD MOHANOM - Hlasovanie za odchod Británie z Európskej únie (EÚ), tzv. brexit, môže mať na eurozónu výrazne negatívny vplyv. Uvádza sa v zápisnici zo zasadania Európskej centrálnej banky (ECB) z 2. júna, teda ešte pred britským referendom. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Strážcovia európskej meny sa zhodli, že brexit ešte zhorší vyhliadky hospodárstva euroregiónu, ktoré stále rastie len pomaly.

 

V zápisnici ECB sa ďalej uvádza, že ak Briti rozhodnú o odchode z EÚ, výrazne negatívny vplyv brexitu sa rozšíri aj do eurozóny cez početné kanály, ktorými je spojená s Britániou, vrátane vzájomnej obchodnej výmeny a finančných trhov.

 

Skutočný výsledok referenda otriasol trhmi, libra oslabila a euro oproti nej posilnilo, čo nie je dobrá správa pre ECB. A zároveň brexit stlačil výnosy z dlhopisov eurozóny.

 

Prezident ECB Mario Draghi upozornil, že odchod Británie EÚ zníži výkon hospodárstva eurozóny o 0,5-percentuálneho bodu v nasledujúcich troch rokoch. A zopakoval, že banka je pripravená konať, ak si to situácia vyžiada, použije všetky dostupné nástroje.

 

Pre ECB je najpálčivejším problémom možný "útek" investorov k tzv. bezpečným dlhopisom, čiže k dlhopisom krajín s najvyšším ratingom. Tým sa avšak zredukuje počet dostupných dlhopisov, ktoré by banka mohla nakupovať v rámci svojho programu masívneho investovania do aktív z eurozóny. Podľa údajov spoločnosti Tradeweb takmer tretina vládnych dlhopisov z eurozóny už na to nie je vhodná, pretože výnosy z nich sú nižšie ako úroková sadzba ECB z vkladov, aktuálne na úrovni -0,4 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies