Brexit môže britskej automobilke Aston Martin priniesť krátkodobé výhody

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 13:23 • 2 min
Brexit môže britskej automobilke Aston Martin priniesť krátkodobé výhody

LONDÝN - Britská automobilka Aston Martin očakáva, že rozhodnutie o odchode Veľkej Británie z Európskej únie bude pre ňu v krátkodobom horizonte prínosom, neskôr sa ale obáva negatívneho vplyvu prípadných obchodných bariér zo strany EÚ. Uviedol to v rozhovore pre portál Automotive News Europe výkonný riaditeľ automobilky Andy Palmer.

slovakia

left justify in out

Podľa Palmera výrobca športových áut v najbližšom období vyťaží z poklesu kurzu britskej libry, keďže veľkú časť produkcie vyváža na zahraničné trhy. Firma vyrába všetky vozidlá na území Británie, pričom až 80 % produkcie smeruje do zahraničia. "Slabá libra evidentne pomôže vylepšiť náš export," uviedol Palmer, ktorý si od toho sľubuje návrat do zisku.

 

Britská libra zareagovala na výsledok referenda, v ktorom tesná väčšina voličov podporila brexit, výrazným pádom. Zatiaľ čo na začiatku tohto roka dosahoval kurz britskej meny 1,36 eura a 1,47 USD za libru, v pondelok (27.6.) to bolo 1,20 EUR/GBP a 1,33 USD/GBP.

 

Výhody vyplývajúce z poklesu kurzu libry však neskôr môžu vymazať prípadné dovozné clá do kontinentálnej Európy, kde Aston Martin predáva približne 15 % svojej ročnej produkcie. Okrem toho nevylučuje pokles predaja v dôsledku zníženia spotrebiteľskej dôvery v dôsledku brexitu. "Máme tu dve neznáme: Aké dôsledky bude mať šok spôsobený brexitom na trh s luxusnými autami a aké clá, ak by k nim došlo, budú ovplyvňovať obchod medzi EÚ a Britániou," dodal šéf Aston Martin.

 

V tejto súvislosti Palmer vyzval britskú vládu, aby urýchlene začala rokovať o budúcich obchodných vzťahoch s Európskou úniou. "Najdôležitejšie je teraz situáciu upokojiť. Povinnosťou vlády je pokúsiť sa vyrokovať s EÚ pokračovanie spoločného trhu," dodal Palmer.

 

Pomoc v podobe poklesu kurzu libry nemohol pre automobilku prísť v ideálnejšom čase. Spoločnosť začiatkom tohto týždňa uviedla, že za minulý rok evidovala stratu pred zdanením vo výške takmer 128 miliónov libier (152,69 milióna eur). To znamená už piaty stratový rok po sebe, keďže predaj jej áut klesá. Minulý rok predala automobilka 3615 vozidiel, zatiaľ čo v roku 2014 to bolo 3661 áut.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies