Brexit má pre Poľsko "horko-sladkú príchuť"

NETKY.SK • 30 Júl 2017, 17:29 • 2 min
Brexit má pre Poľsko "horko-sladkú príchuť"

VARŠAVA - Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) má pre Poľsko "horko-sladkú príchuť". Varšava totiž na jednej strane stratí blízkeho spojenca v európskom bloku, keďže Poľsko a Británia spoločne vystupovali proti mnohým návrhom na posilnenie právomocí Bruselu.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane, brexit môže podnietiť návrat Poliakov z Británie a zmierniť tak nedostatok pracovnej sily v krajine. Uviedol to poľský minister financií Mateusz Morawiecki, ktorý je tiež podpredsedom vlády. "Páči sa mi, že brexit tlačí niektorých poľských občanov z Británie domov, pretože prináša viac kvalifikovaných a skúsených pracovníkov," povedal Morawiecki. Dodal, že títo migranti teraz vedia, ako fungujú a pracujú vyspelé inštitúcie.

 

Väčšina postkomunistických krajín v Európe trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, pretože ich občania odišli za vyššími platmi do bohatších štátov EÚ. Odhaduje sa, že takmer 1 milión Poliakov odišlo do Británie. Sú tak najväčšou skupinou imigrantov z východnej Európy v Spojenom kráľovstve a ich budúce postavenie je stále neisté. Varšava by ich s radosťou privítala doma.

 

A zatiaľ čo Morawiecki predpovedá, že práva jeho krajanov žijúcich v Spojenom kráľovstve budú vyriešené v rámci brexitu, domnieva sa tiež, že Poľsko im dnes môže ponúknuť viac. "Sme veľmi úspešní pri získavaní pracovných miest a finančných inštitúcií a ďalších spoločností, ktoré sa sťahujú do našej krajiny," povedal. Ako príklad uviedol banky Credit Suisse či Citigroup. Na druhej strane, Poľsko pre brexit stráca blízkeho spojenca a to v čase, keď Varšave hrozia bezprecedentné sankcie pre spornú reformu súdnictva. Európska komisia v sobotu (29.7.) oficiálne začala voči Poľsku konanie v súvislosti s reformou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona