Brexit by podľa G7 znamenal vážne riziko pre globálny rast

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 09:14 • 2 min
Brexit by podľa G7 znamenal vážne riziko pre globálny rast

SENDAJ - Odchod Veľkej Británie z Európskej únie, tzv. brexit, by znamenal vážne riziko pre rast globálnej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z piatkovej deklarácie lídrov krajín G7, hoci nemecká kancelárka Angela Merkelová informovala, že sa o tejto téme nehovorilo. Toto stanovisko však uvíta britská vláda, ktorá varuje pred rizikami, ktoré by takzvaný brexit Británii priniesol. Referendum o zotrvaní krajiny v EÚ sa uskutoční 23. júna.


„Odchod Veľkej Británie z EÚ by zvrátil trend, ktorý hovorí o smerovaní k výraznejšiemu globálnemu obchodu, investíciám a tvorbe pracovných miest. To je ďalšie vážne riziko pre hospodársky rast,“ uviedli lídri G7. Brexit zaradili spolu s geopolitickými konfliktami, terorizmom a migračnou krízou k potenciálnym otrasom „neekonomického pôvodu“.


Merkelová uviedla, že lídri nediskutovali o brexite, vládne však medzi nimi konsenzus v tom, že chcú, aby Británia zostala v EÚ. "Nebolo to témou. Je to však signál, že všetci, čo tam sedeli, chcú, aby Veľká Británia zostala súčasťou EÚ,“ povedala. "Rozhodnutie je však na britských voličoch," dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies