Brexit by nemal ohroziť slovenský automobilový priemysel

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 17:24 • 2 min
Brexit by nemal ohroziť slovenský automobilový priemysel

BRATISLAVA - Brexit by nemal mať negatívny vplyv na rozvoj slovenského automobilového priemyslu.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA komentoval výsledky britského referenda prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Juraj Sinay, obchodné podmienky pre vývoz automobilov, prípadne pre niektoré typy subdodávok na britský trh nie je možné v súčasnosti odhadnúť.


V období dvoch až troch rokov sa podľa šéfa ZAP nezmení pravdepodobne nič a následný vývoj bude závisieť od bilaterálnych dohôd Veľkej Británie s jednotlivými krajinami EÚ. „Domnievam sa, že aj Veľká Británia sa bude usilovať o to, aby pôsobili v rámci jednotného európskeho trhu. Predpokladám podobný vývoj, ako je to v súčasnosti vo vzťahu k Nórsku alebo Švajčiarsku, čo nie sú krajiny EÚ. Budúci vývoj však nie je podľa mňa krátko po rozhodnutí občanov Británie možné presnejšie odhadnúť,“ dodal.


Investícia automobilky Jaguar Land Rover nebude pravdepodobne podľa Sinaya ohrozená aj preto, lebo je to investícia súkromnej spoločnosti. Pre podnik sú podmienky na Slovensku výhodné a majetkové portfólio firmy je viazané v podstatnej miere na kapitál indickej spoločnosti Tata Motors. "Práve naopak sa domnievam, že sa firma bude snažiť presviedčať svojich subdodávateľov, aby hľadali možnosti etablovať sa v Slovenskej republike,“ uzavrel Sinay.


Podľa generálneho sekretára zväzu Jána Pribulu je potrebné poznať termíny konca platnosti existujúcich zmlúv medzi Veľkou Britániou a EÚ. Ďalej je potrebné poznať termíny začiatku rokovaní o nových zmluvách, v nich dohodnuté podmienky a v konečnom dôsledku ich platnosť.

 

„Keďže Európa je len na začiatku tohto procesu, ktorý ešte nikto nikdy neabsolvoval a nie sú známe ani budúce politické prístupy jednotlivých reprezentácií, je predčasné hodnotiť budúce vplyvy a každé úvahy a predpoklady sú v súčasnosti len na úrovni teórií,“ konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona