Brexit by mohol negatívne ovplyvniť rast slovenskej ekonomiky aj tvorbu miest

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 13:15 • 2 min
Brexit by mohol negatívne ovplyvniť rast slovenskej ekonomiky aj tvorbu miest

Bratislava 8. júna (TASR) - Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) by malo negatívny vplyv nielen na britskú ekonomiku, ale predstavuje jedno z možných rizík aj pre Slovensko.

slovakia

left justify in out

Zníženie ekonomického rastu v eurozóne by sa totiž mohlo podpísať pod oslabenie dopytu po vyvážených tovaroch zo Slovenska. Brexit by mohol ovplyvniť aj tvorbu pracovných miest na Slovensku. Vo svojom najnovšom komentári na to upozorňujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS). Národná banka zahrnula brexit ako jedno z možných rizík pre slovenskú ekonomiku aj do svojej strednodobej predikcie.

 

Podľa analýzy OECD by sa rast britskej ekonomiky v prípade vystúpenia z EÚ mohol spomaliť do roku 2020 o viac ako 3 percentuálne body (p.b.).

 

Priamy vplyv prameniaci zo zníženého rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v Británii na slovenskú ekonomiku by v takomto prípade nemusel byť podľa analytikov NBS výrazný, keďže export do Británie predstavuje približne 4 % z celkového exportu Slovenska. "Avšak predpokladané zníženie ekonomického rastu v eurozóne by dodatočne výraznejšie zasiahlo slovenský export, v menšej miere aj domáce sektory ekonomiky," tvrdia analytici NBS.

 

Podľa prepočtov by tak najsilnejším kanálom pre HDP bolo zníženie zahraničného dopytu po exportoch zo Slovenska. "Negatívne by mohla pôsobiť aj celková neistota. Naopak, pozitívne by mohol vplývať kurzový kanál prostredníctvom očakávaného slabšieho nominálneho efektívneho kurzu. Pre infláciu by bol naopak najsilnejší kurzový kanál, ktorý by bol len čiastočne tlmený slabším rastom," doplnili analytici slovenskej centrálnej banky.

 

Podľa tohto scenára by tak v prípade brexitu slovenská ekonomika mohla vzrásť do roku 2020 o 0,34 % menej. V tomto roku pritom NBS odhaduje rast na úrovni 3,3 % a vzniknúť by malo do roku 2018 približne 80.000 nových pracovných miest. Vystúpenie Británie z EÚ by však podľa analytikov NBS mohlo tieto prognózy ovplyvniť a vytvoriť by sa mohlo na Slovensku o 5300 menej pracovných miest do roku 2020. "Ceny by mohli zdražieť navyše o 0,4 %," priblížili analytici národnej banky.

 

Z medzinárodného hľadiska by mohol brexit spôsobiť aj politické problémy, podľa analytikov by mohla nastať diskusia o odchode ďalších krajín, prípadne by mohla nastať zmena vnútorného integračného procesu v EÚ. "Takisto by mohol nastať výraznejší odliv najmä finančných služieb z Británie, prípadne zmena migrácie," dodali analytici NBS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies