Brexit bude mať negatívny vplyv na Írsko, predpovedá MMF

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 12:30 • 2 min
Brexit bude mať negatívny vplyv na Írsko, predpovedá MMF

DUBLIN - Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, "negatívny a značný" vplyv brexitu na Írsko v strednodobom časovom horizonte, ostrovná ekonomika si však udrží rast.

slovakia

left justify in out

MMF vo svojej správe o Írsku konštatuje, že rast jeho hospodárstva je aktuálne robustný a strednodobé vyhliadky zostávajú pozitívne. Upozornil však, že krajina bude čeliť problémom, vrátane dôsledkov brexitu.

 

Hoci sa vlaňajšie rozhodnutie Britov vystúpiť z Európskej únie (EÚ) zatiaľ veľmi neodrazilo na výkone írskej ekonomiky, v strednodobom časovom horizonte pocíti negatívne dôsledky, a značné, skonštatoval MMF. Zvlášť v odľahlejších oblastiach Írska môže mať brexit citeľný vplyv na ekonomickú aktivitu a zamestnanosť.

 

Fond v správe o Írsku, ktorá nesúvisí s nedávnym záchranným programom, poukazuje tiež na možné globálne zmeny korporátnych daní. To tiež vyvoláva neistotu vzhľadom na významnú úlohu nadnárodných spoločností v Írsku a ich podiel na výkone jeho ekonomiky.

 

Americký prezident Donald Trump by totiž chcel znížiť daň pre firmy o viac ako polovicu, z 35 % na 15 %. A aj Spojené kráľovstvo avizovalo, že má v pláne výrazne zredukovať firemnú daň, aby po brexite prilákalo do krajiny zahraničné spoločnosti.

 

MMF preto Írsku odporúča, aby posilnilo "dynamiku domáceho hospodárstva". Poukázal pritom na problémy domáceho trhu s bývaním. Tie sú podľa neho kombináciou súčasného oživenia dopytu a ťažkostí, ktoré spôsobil pád realitného trhu počas globálnej finančnej krízy a veľký objem zlých úverov.

 

Fond odporúča "dobre odstupňované dane" z voľných pozemkov a urýchlenie reštrukturalizácie úverov stavebných firiem a ďalšie opatrenia na oživenie trhu s bývaním.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies