Brexit bez dohody by mohol poškodiť výrobcov automobilov v SR

NETKY.SK • 30 Január 2019, 12:48 • 2 min
Brexit bez dohody by mohol poškodiť výrobcov automobilov v SR

BRATISLAVA - Ak by vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody malo vplyv na pracovné miesta na Slovensku, negatívne by sa to prejavilo najmä u výrobcov automobilov. Rezort práce preto dostal v tejto súvislosti úlohu priebežne monitorovať prípadné zníženie počtu pracovných miest vo väčšom rozsahu.

slovakia

left justify in out

V prípade odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody sa legislatíva EÚ o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia už viac nebude vzťahovať na občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, rovnako tak na občanov Spojeného kráľovstva žijúcich v členskom štáte EÚ.

 

img

 

"V záujme recipročného zachovania týchto práv pre občanov SR žijúcich k 29. marcu 2019 v Spojenom kráľovstve prijme Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na národnej úrovni všetky potrebné legislatívne zmeny s cieľom zabezpečiť právnu istotu a ochranu nárokov na sociálne zabezpečenie štátnych príslušníkov Spojeného kráľovstva, ktorí si uplatnili svoje právo na voľný pohyb osôb v Slovenskej republike k 29. marcu 2019."

 

Podľa rezortu práce bude potrebné najmä zohľadniť obdobia práce, resp. poistenia z obdobia pred vystúpením, informovať občanov o uchovaní príslušnej dokumentácie, zabezpečiť sčítavanie príslušných období, či vyplácať dôchodkové dávky do Spojeného kráľovstva aj v období, keď bude treťou krajinou. Bude tiež treba prijať potrebné opatrenia v administratívnej rovine, napríklad na účely uznania dokladov o dosiahnutých obdobiach poistenia.

 

img


Odchod Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody tiež môže spôsobiť potenciálny nárast počtu občanov vracajúcich sa zo Spojeného kráľovstva späť do SR, vrátane občanov, ktorých rodinní príslušníci sú občanmi tretích krajín.

 

"V tejto chvíli nie je možné odhadnúť ich presné počty, každopádne možno očakávať nápor na sociálny systém. Na druhej strane to môže mať aj pozitívny vplyv vo forme návratu kvalifikovanej a jazykovo vybavenej pracovnej sily na mnohé voľné pozície v SR, napr. v automobilovom priemysle," konštatuje sa vo vládnom materiáli.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies