Brexit bez dohody bude mať len malý vplyv na nemecký trh práce

NETKY.SK • 23 September 2018, 18:06 • 2 min
Brexit bez dohody bude mať len malý vplyv na nemecký trh práce

Berlín - Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej očakáva, že prípadný brexit bez dohody bude mať len "relatívne malý" vplyv na trh práce v najväčšej európskej ekonomike.

slovakia

left justify in out

V decembri 2017 bolo v Nemecku zamestnaných približne 41.000 britských občanov. Tento počet je pre trh práce celkovo bezvýznamný, keďže podľa údajov spolkového štatistického úradu Destatis na konci druhého štvrťroku bolo v Nemecku zamestnaných približne 44,8 milióna ľudí.

 

Vláda v Berlíne opakovane upozorňovala, že Británia si nemôže vyberať "hrozienka z koláča". Teda tie európske pravidlá, ktoré jej vyhovujú, a zároveň odmietať zásady, ako je voľný pohyb osôb počas rokovaní o jej odchode z bloku.

Nemecko a lídri EÚ tento týždeň na summite v Rakúsku odmietli návrh britskej premiérky Theresy Mayovej na zachovanie iba voľného pohybu tovaru medzi Britániou a Úniou po brexite. Britská premiérka následne vyhlásila, že rozhovory o brexite sú týmto zablokované a vyzvala Úniu, aby prišla s vlastnými plánmi.

 

Štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí Michael Roth v sobotu (22.9.) na sociálnej sieti Twitter napísal, že 27 zvyšných krajín EÚ sa často stretávalo a snažili sa dosiahnuť "rozumné riešenia", ako ukázali doterajšie rokovania. Hádzanie viny na EÚ preto považuje za nespravodlivé. A dodal, že Únia nemôže riešiť problémy, ktoré na Britských ostrovoch spôsobil brexit.

 

Nemecké priemyselné združenie medzitým vo svojej správe skonštatovalo, že brexit ublíži obom stranám, EÚ aj Británii. Prezident BDI Dieter Kempf uviedol, že združenie stále dúfa v dohodu o brexite, ale zároveň odporučilo firmám, aby sa pripravili aj na odchod Británie z bloku bez dohody, tzv. tvrdý brexit.

 

V prípade, že dôjde k najhoršiemu možnému scenáru, mala by existovať aspoň dohoda o ochrane obchodu a investícií, ktorá by mala byť čo najkomplexnejšia, dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela halmova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies