Breivikove obete bude pripomínať priehrada neďaleko Utöye

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 19:06 • 2 min
Breivikove obete bude pripomínať priehrada neďaleko Utöye

OSLO - Originálne dielo vybrala odborná porota z viacerých návrhov prihlásených do medzinárodnej súťaže.

slovakia

left justify in out

Neďaleko nórskeho ostrova Utöya odhalia na počesť obetiam masového vraha Andersa Breivika originálny pamätník. Dielo vymyslel švédsky umelec Jonas Dalhberg, ktorý mu dal názov Pamätná rana. Časť ostrova pevniny prehradí niekoľko desiatok metrov dlhou umelou hrádzou pozdĺž ktorej prúdi voda. Architekt vnútri nej umiestni aj balkón, z ktorého je výhľad na pamätnú tabuľu s vytesanými menami Breivikových obetí, ako aj na samotný ostrov Utöya. Dalhbergovo dielo vybrala odborná porota z viacerých návrhov prihlásených do medzinárodnej súťaže.

 

Nórsko si v júli 2013 pripomenulo druhé výročie Breivikových masových vrážd. Radikál najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle a následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí. Samozvaného bojovníka proti moslimom v auguste 2012 uznali vinným z terorizmu a úkladných vrážd. Radikál bol odsúdený na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov a v cele tak môže byť až do konca života. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za "kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies