Breivik sa zbláznil! Chce si založiť fašistický spolok

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 17:45 • 2 min
Breivik sa zbláznil! Chce si založiť fašistický spolok

OSLO - Nórsky pravicový extrémista Anders Behring Breivik, ktorého útoky si v roku 2011 vyžiadali životy 77 ľudí, sa pokúsil založiť vlastný fašistický spolok, príslušný registračný úrad však jeho žiadosť zamietol.

slovakia

left justify in out

Denníku Aftenposten to v piatok potvrdila hovorkyňa úradu, podľa ktorej Breivik nesplnil zákonné požiadavky, keďže o zaregistrovanie "združenia" požiadal ako jediná osoba a nepriložil potrebné stanovy. Breivikovo združenie malo niesť názov Nórska fašistická strana a škandinávska liga, hoci na založenie skutočnej politickej strany s nárokom na príspevky od štátu by musel získať 5000 podpisov. Právny zástupca extrémistu Tord Jordet sa vyjadril, že jeho klient má v úmysle podať žiadosť znova.

Breivika v auguste minulého roka odsúdili na maximálny, 21-ročný trest s možnosťou opakovaného predlžovania o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. Rodáka z Osla uznali za príčetného, trestne stíhateľného a preto vinného z terorizmu a úkladných vrážd. Breivik, ktorý v súvislosti so svojimi činmi neprejavil ani náznak ľútosti, si trest za svoje vyčíňanie v centre Osla a na ostrove Utöya z 22. júla 2011 odpykáva vo väznici neďaleko Osla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies