Breivik sa priznal k masakre, popiera však trestnoprávnu zodpovednosť

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 12:13 • 2 min
Breivik sa priznal k masakre, popiera však trestnoprávnu zodpovednosť

Breivik sa priznal k masakre, popiera však trestnoprávnu zodpovednosť - Krimi Pravicový fanatik Anders Behring Breivik dnes na súdnom procese v Osle priznal, že vlani v júli zabil 77 ľudí. Poprel však vinu v prípade obvinení z terorizmu a úkladných vrážd

slovakia

left justify in out

img

Pravicový fanatik Anders Behring Breivik dnes na súdnom procese v Osle priznal, že vlani v júli zabil 77 ľudí. Poprel však vinu v prípade obvinení z terorizmu a úkladných vrážd s tvrdením, že konal v sebaobrane.

Breivik (33) v úvode procesu odmietol autoritu súdu, pred ktorým sa zodpovedá z toho, že 22. júla 2011 v centre Osla odpálil bombu, ktorá zabila osem ľudí, a následne zastrelil na ostrove Utöya 69 účastníkov letného tábora mladých sociálnych demokratov.

"Neuznávam nórske súdy. Dostali ste svoj mandát od politických strán, ktoré podporujú multikulturalizmus," vyhlásil Breivik, keď ho priviedli do súdnej siene. Po tom, ako mu zložili putá, krátko zdvihol ruku so zovretou päsťou.

Prokurátori vyše hodinu čítali mená, vek, zranenia a príčinu smrti 77 zabitých ľudí, ako aj podrobnosti o 42 zranených.

"Priznávam sa k týmto činom, nie však ku kriminálnej vine," povedal následne Breivik.

Jeho obhajcovia už predtým uvádzali, že Breivik svoje útoky nepovažuje za zločiny, ale obranu krajiny pred proimigračnou politikou vlády a obsadením Nórska moslimami.

Kľúčovou otázkou, ktorú musí súd počas procesu plánovaného na desať týždňov vyriešiť, je Breivikovo duševné zdravie. To rozhodne, či pôjde do väzenia, alebo na psychiatrickú kliniku.

Podľa nedávno zverejneného druhého psychiatrického posudku nesie trestnú zodpovednosť za svoje činy z júla 2011, čo je v protiklade s prvým posudkom, podľa ktorého bol v čase útokov nepríčetný a trpel paranoidnou schizofréniou.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies