Breedlove: Rusko naďalej poskytuje pomoc ukrajinským separatistom

NETKY.SK • 13 Január 2015, 14:39 • 2 min
Breedlove: Rusko naďalej poskytuje pomoc ukrajinským separatistom

ŠTETÍN - Hlavný veliteľ síl NATO v Európe americký generál Philip Breedlove dnes vyhlásil, že Rusko pokračuje v poskytovaní výcviku a logistickej pomoci proruským separatistom na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ich aktivity vyvolávajú znepokojenie," dodal.
     

Počas návštevy na základni NATO v poľskom Štetíne Breedlove uviedol, že NATO zvažuje zvýšiť počet vojenských cvičení v oblasti Baltického mora. Ide o reakciu na nedávny nárast vojenských aktivít Ruska v tejto oblasti.
     

Breedlove uviedol, že vo výcvikovom pláne NATO dôjde k viacerým zmenám. Prvá séria zmien sa nebude týkať zvýšenia počtu cvičení, ale v ich spájaní v snahe "lepšie pripraviť naše ozbrojené sily a umožniť štátom pracovať spoločne - ako sily NATO". Dodal však, že sa zvažuje aj zvýšenie počtu vojenských manévrov.
     

Aktivity Ruska na Ukrajine podľa Breedlova "zahmlievajú" perspektívu mierových rokovaní. Uviedol, že počas prímeria, na ktorom sa obe strany dohodli, sa pokračovalo v dodávkach zbraní a logistickej pomoci, priebežnej odbornej príprave, výcviku a v preskupovaní ozbrojených síl v oblasti východne od línie konfliktu.
     

Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014, keď sa tam začala tzv. protiteroristická operácia vládnych síl proti proruským separatistom, vyžiadal už viac ako 4700 obetí, pričom Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za jeho pokračovanie.
     

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes prostredníctvom vyhlásenia svojho rezortu uviedol, že rokovania o ukrajinskej kríze môžu napredovať len vtedy, ak obe strany budú striktne dodržiavať prímerie na východe krajiny, čo otvorí cestu k plnej implementácii mierovej dohody uzavretej pred štyrmi mesiacmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies