Brecely si vie predstaviť spoluprácu bratislavského letiska s viedenským

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 12:21 • 2 min
Brecely si vie predstaviť spoluprácu bratislavského letiska s viedenským

BRATISLAVA – Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) si vie predstaviť fungujúci model bratislavského letiska v spolupráci s veľkým letiskom, ako je viedenské. Samozrejme, možno aj za prispenia strategického partnera. Brecely to uviedol v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

Na jednej strane je podľa neho pre Letisko M. R. Štefánika blízkosť Schwechatu nevýhodou, lebo je akoby v jeho závetrí. Na strane druhej je to však aj určitá výhoda, pokiaľ by sa medzi letiskami vytvorila spolupráca. "Aj napríklad košické letisko má spoluprácu s viedenským letiskom," doplnil. Keby sa takáto dohoda vytvorila aj s letiskom v hlavnom meste, šéf rezortu dopravy si vie predstaviť, že by sa určité lety, ktoré sa nezmestia do harmonogramu viedenského letiska, presunuli do Bratislavy. A mohlo by ísť aj o medzikontinentálne lety. "Optimalizoval by sa harmonogram, akoby to bol jeden celok," opísal Brecely.

 

Čo sa týka národného leteckého prepravcu, o ktorom sa hovorí v programovom vyhlásení vlády, Slovensko si podľa ministra dopravy nemôže dovoliť podporovať ho z verejných zdrojov. "Pokiaľ nájdeme vhodný biznis model, že nebude musieť byť dotovaný, tak sa tým budeme zaoberať," avizoval Brecely. Ministerstvo chce podľa neho rozbehnúť rokovania o takomto projekte. "Viem si pokojne predstaviť národného leteckého dopravcu v súčinnosti s nejakým strategickým partnerom alebo s nejakou alianciou partnerov," dodal.

 

S analýzou bratislavského letiska hľadaním riešenia pre jeho ďalší rozvoj sa začalo ešte v čase, keď ministerstvo dopravy viedol Ján Figeľ (KDH). Spomínala sa vtedy aj možnosť jeho 30-ročného prenájmu. S analyzovaním sa následne pokračovalo aj počas obdobia, keď bol ministrom Ján Počiatek (Smer-SD). Ten videl pre rozvoj bratislavského letiska ako najzmysluplnejšie riešenie nájdenie strategického partnera.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona