Brecely: Hlavný dôraz bol kladený na dekarbonizáciu dopravy, digitalizáciu a vyššiu bezpečnosť

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 13:54 • 2 min
Brecely: Hlavný dôraz bol kladený na dekarbonizáciu dopravy, digitalizáciu a vyššiu bezpečnosť

BRUSEL - Poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) zaujímala séria otázok spojená s výkonom slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely pre TASR uviedol, že dôraz bol hlavne na dekarbonizáciu dopravy, digitalizáciu a vyššiu bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Členovia slovenskej vlády sú od pondelka do štvrtka vypočúvaní vo výboroch europarlamentu ohľadne programových priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Minister Brecely sa dostavil v pondelok (11.7.) pred členov Výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) a dnes čelil otázkam vo výbore TRAN. S predsedom výboru TRAN Michaelom Cramerom mal aj spoločnú tlačovú besedu.

 

Minister uviedol, že hlavné témy, ktoré v rámci jeho agendy zaujímali poslancov boli dekarbonizácia dopravy, digitalizácia, lepšia konektivita a bezpečnosť.

 

Podľa jeho slov dekarbonizácia je dnes veľký fenomén a je veľa nástrojov, ako znížiť emisie a prispievať k nízkouhlíkovej ekonomike. Digitalizácia je zas nevyhnutná pre zlepšenie plynulosti dopravy a pri budovaní jednotného digitálneho trhu, čo je jednou z priorít Slovenska na čele EÚ.

 

Z hľadiska konektivity Brecely zdôraznil, že sa počas predsedníctva musíme sústrediť na budovanie dopravných komunikácií naprieč celou Európou. Veľké výzvy stoja pred slovenským predsedníctvom v Rade EÚ v oblasti bezpečnosti leteckej a námornej dopravy.

 

"Máme príležitosť dosiahnuť dohodu do konca nášho mandátu v rámci zvyšovania bezpečnosti v leteckej doprave. Ako regulovať dróny a vymieňať informácie z konfliktných zón a v rámci systému rýchleho varovania," uviedol minister. Dodal, že táto téma musí byť vydiskutovaná medzi členskými štátmi EÚ a do konca roka sa zrodí nová dohoda. Podobne "veľkou témou" pre SR budú rokovania o námornej doprave pri zvyšovaní bezpečnosti pasažierov, ich presnejšej evidencii, ale aj o novom dizajne lodí a konštrukčných zlepšeniach, ktoré majú zabrániť nehodám na mori.

 

Minister za jednu z politicky citlivých tém, ktorú bude riešiť v Rade EÚ pre telekomunikácie, považuje roaming, kde bude dochádzať k odstraňovaniu veľkoobchodných cien.

 

Brecely upozornil, že inak túto tému vnímajú menšie členské krajiny, ako je aj Slovensko, odkiaľ ľudia väčšinou cestujú von a využívajú roamingové služby, a inak to vidia najmä juhoeurópske dovolenkové destinácie. V týchto štátoch operátori budú pri vyššom nápore užívateľov viac znášať záťaž poplatkov.

 

"Musíme naladiť systém tak, aby poplatky boli spravodlivejšie a akceptovateľné všetkými krajinami. Toto je politicky citlivá téma a chceme ju uzavrieť ešte počas slovenského predsedníctva," zdôraznil Brecely. Dodal, že nové pravidlá v oblasti roamingu majú začať platiť od júna 2017, aj preto musí byť dohoda uzavretá do februára, avšak Slovensko ju chce mať na stole do konca tohto roka.

 

Minister v závere pripomenul, že počas nášho predsedníctva by mal po 20 rokoch príprav konečne začať fungovať európsky systém vesmírnych družíc Galileo. Do konca roka budú vypustené ďalšie družice, vznikne tak systém 14 družíc, ktorý podľa Brecelyho bude presnejší ako dnes využívaný systém GPS a ktorý bude možné využívať nielen v doprave, ale aj v priemysle a v našom každodennom živote.

"Budeme podporovať tento proces a budeme ústretoví pri všetkých vyjednávaniach s ostatnými štátmi," opísal minister pozíciu SR z pohľadu jej predsedníckych povinností.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies