Brecely ešte o veľkých IT tendroch nerozhodol, posudzuje ich komisia

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 15:14 • 2 min
Brecely ešte o veľkých IT tendroch nerozhodol, posudzuje ich komisia

BRATISLAVA – Budúcnosť veľkých IT tendrov, ktoré vypísalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR ešte za bývalého vedenia, stále nie je jasná. Súťaže na informačný systém výstavby a atlas pasívnej infraštruktúry dohromady za takmer 100 miliónov eur, ktoré čelili aj kritike opozície, naďalej posudzuje osobitná komisia zriadená ministrom Romanom Brecelym (nominant #Siete).

slovakia

left justify in out

„Vzhľadom na skutočnosť, že ide o veľké systémy, ku ktorým je dokumentácia v rozsahu niekoľko tisíc strán, treba poskytnúť komisii dostatok času, aby si všetko poriadne naštudovala. Posudzovanie týchto projektov aktuálne ešte prebieha, pričom nebol presne stanovený termín, dokedy má komisia zaujať stanovisko k týmto súťažiam,“ uviedol pre TASR komunikačný odbor rezortu.

 

Súťaž na informačný systém výstavby pripravoval ešte bývalý minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD), vyhlásená bola v auguste minulého roka. Systém má umožniť elektronickú komunikáciu a výmenu dokumentov v oblasti výstavby. Zabezpečí evidenciu údajov a základných registrov v elektronickej forme pre procesy stavebného zákona.

 

Informačný systém by mala štátu dodať spoločnosť Asseco Central Europe. Tá zvíťazila v súťaži o zákazku v odhadovanej sume takmer 45 miliónov eur, o ktorú sa uchádzalo päť firiem. Dve z nich však boli vylúčené pre nesplnenie podmienok. Vysúťažená cena zatiaľ nie je známa. Zákazka je určená na obdobie deviatich rokov a financovaná bude z eurofondov, z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

 

Otvorený je aj IT tender na atlas pasívnej infraštruktúry. Má ísť o mapu inžinierskych sietí na Slovensku, podklad pre projektovanie a plánovanie, ktorý sa bude pravidelne dopĺňať. Zmluva na zákazku v hodnote 48 miliónov eur ešte nie je podpísaná.

 

Obe súťaže začiatkom mája kritizovali poslanci za opozičnú SaS, zasadol pre ne aj mimoriadny hospodársky výbor parlamentu. Liberáli označili verejné obstarávania za predražené a netransparentné a žiadali Brecelyho, aby ich zastavil. Prekáža im tiež, že softvér za desiatky miliónov eur sa ide budovať bez jasných pravidiel pre stavebné procesy. Ministerstvo chce prvú verziu nového stavebného zákona predložiť ešte tento rok a avizuje, že systém bude dostatočne flexibilný na to, aby vedel reagovať na zmeny legislatívy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies