Brazílsky veľvyslanec tvrdí, že nakazené mäso salmonelózou tvorí maximálne päť percent z celkovej produkcie

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 14:45 • 2 min
Brazílsky veľvyslanec tvrdí, že nakazené mäso salmonelózou tvorí maximálne päť percent z celkovej produkcie

BRATISLAVA – Proti brazílskym spoločnostiam, ktoré vedome vyexpedovali pokazené mäso boli vyvodené dôsledky.

slovakia

left justify in out

Nový brazílsky veľvyslanec na Slovensku Luís Antonio Balduín Carneiro označil mäso privezené z Brazílie na Slovensko za veľmi nepríjemný prípad. „V číslach ide o menej ako päť percent produkcie brazílskeho mäsa. Avšak, aj napriek tomu tento prípad musíme brať vážne," uviedol dnes pre TASR po tom, čo ho prijal slovenský prezident Kiska.

 

Veľvyslanec ubezpečil, že už vyvodil dôsledky voči týmto firmám. "Niektorí skončili vo väzení, proti niektorým sa vedie súdny proces. Tieto spoločnosti už nemajú viac povolenie na vývoz, keďže pre Brazíliu ide o veľmi dôležité odvetvie. Mäso vyvážame do viac ako 150 krajín," zdôraznil veľvyslanec. Carneiro verí, že spotrebitelia nezanevrú kvôli tomuto škandálu na brazílsku kuracinu a budú naďalej kupovať tieto výrobky, ktoré on sám považuje za kvalitné.

 

"Až 99,6 percenta brazílskych závodov produkujúcich mäso pracuje v súlade s medzinárodnými hygienickými požiadavkami a nie sú zapojené do nezrovnalostí," konštatuje veľvyslanec. Brazílske a európske úrady podľa jeho slov zakázali vývoz 21 zariadeniam. 

 

Ide vraj o ojedinelý prípad, ktorý by nemal naštrbiť dobrú mienku či už o kvalite alebo o systéme fytosanitárnej kontroly. Brazílsky mäsový priemysel si podľa neho udržiava štandard kvality a prísny systém fytosanitárnej kontroly. Veľvyslanec si vysoko cení dobré vzťahy medzi Slovenskom a Brazíliou a bol by veľmi nerád ak by toto zlyhanie zo strany distribučných spoločností ovplyvnilo ďalší vývoj obchodnej spolupráce.

 

"V Brazílii je približne taký počet slovenských spoločností, ako je na Slovensku brazílskych. Prioritami počas môjho funkčného obdobia bude obchod a investície," vyhlásil veľvyslanec. Holandsko je prvou zástavkou pri preprave mäsa do EÚ a to až v 80tich %, tým pádom je aj prvou krajinou, ktorá by mala vykonávať dôležité kontroly kvality pred tým ako produkty uvoľní do krajín EÚ.

 

Aj na základe testov zo Slovenska vyzvala EÚ ďalšie členské štáty, aby začali vykonávať kontroly brazílskych produktov na svojom území. Salmonela v brazílskom mäse už bola objavená v Holandsku a v Českej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona