Brazílsky Senát odmietol zastaviť proces impeachmentu voči Rousseffovej

NETKY.SK • 10 August 2016, 08:40 • 2 min
Brazílsky Senát odmietol zastaviť proces impeachmentu voči Rousseffovej

BRASÍLIA - Brazílsky Senát v noci nadnes po mnohých hodinách rozpravy odmietol zastaviť proces impeachmentu proti prezidentke Dilme Rousseffovej.

slovakia

left justify in out

Ako informoval denník Folha de Sao Paolo, za pokračovanie v impeachmente sa vyslovila väčšina - 59 z 81 senátorov.

 

Definitívne rozhodnutie o zosadení Rousseffovej prijmú tiež senátori, ale až na svojom mimoriadnom zasadaní, ktoré sa začne 25. augusta a potrvá niekoľko dní.

 

Rousseffová bola dočasne zbavená svojho úradu 12. mája. Na 180 dní sa hlavou štátu stal viceprezident Michel Temer.

 

Rousseffovej sa dáva za vinu manipulovanie s údajmi o rozpočte, ktoré údajne využila na svoje znovuzvolenie v roku 2014. Rousseffová tieto obvinenia odmieta.

 

Konečné hlasovanie v pléne Senátu je naplánované na 29. augusta, v ktorom sa vyžaduje dvojtretinová väčšina. Hlavou štátu sa potom v prípade kladného výsledku oficiálne stane 75-ročný právnik Temer.

 

Temer stojí počas prechodného obdobia na čele dočasnej vlády, ktorej hlavným cieľom je boj s recesiou. V prípade zosadenia Rousseffovej by jeho kabinet zostal pri moci bez volieb do konca roka 2018.

 

Situáciu spojenú s impeachmentom Brazília zažila aj v roku 1992. Týkala sa prezidenta Fernanda Collora de Mella, ktorý bol tiež obvinený z korupcie. Collor de Mello v decembri 1992 odstúpil, aby ukončil vyšetrovanie voči svojej osobe. Senátny tribunál však zasadal ďalej a konštatoval, že Collor de Mello je vinný. Následne mu boli na osem rokov zakázané verejné funkcie. Brazílsky najvyšší súd neskôr vyniesol rozsudok, v ktorom ho zbavil viny. Od roku 2007 je Collor de Mello senátorom za oblasť Alagoas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies