Brazílsky sen pokračuje, "kanárici" postúpili po rozstrele

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 09:09 • 2 min
Brazílsky sen pokračuje, "kanárici" postúpili po rozstrele

BELO HORIZONTE - Organizátorská krajina XX. majstrovstiev sveta vo futbale Brazília naďalej sníva sen o šiestom titule svetových šampiónov.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Luiza Felipeho Scolariho postúpili medzi najlepších osem mužstiev turnaja po tom, ako v sobotňajšom osemfinálovom dueli triumfovali nad hráčmi Čile až po rozstrele zo značky pokutového kopu 3:2. V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa duel na štadióne Mineirao v Belo Horizonte skončil nerozhodne 1:1. Najväčšia juhoamerická krajina vyzve v boji o semifinále úspešnejšieho z dvojice Kolumbia - Uruguaj.

 

Brazílčania nedopustili, aby po 24 rokoch skončili účinkovanie na majstrovstvách sveta pred bránami štvrťfinále. "Podľa očakávania to bol ťažký zápas. Čile má veľmi dobre organizované mužstvo. Videli sme vyrovnaný duel. Hráčom som dal na nedeľu ráno voľno, môžu ísť na chvíľu domov a relaxovať. Následne sa musia ešte viac zlepšiť, aby sme zvládli aj štvrťfinále," vyhlásil po stretnutí tréner Brazílie Luiz Felipe Scolari. 

 

Skóre zaujímavého duelu otvoril v 18. min domáci stopér David Luiz, ktorý po rohovom kope Neymara tiesnený Čiľanom Gonzalom Jarom usmernil loptu za chrbát brankára Claudia Brava. V 32. min vyrovnal prízemnou strelou Čiľan Alexis Sánchez po tom, ako Brazílčania stratili loptu pri postrannej čiare v blízkosti svojej bránky. Domáci favorit mohol o víťazstve rozhodnúť ešte v priebehu riadneho hracieho času, ale gól Hulka v 55. min anglický rozhodca Howard Webb neuznal pre údajné hranie rukou pri spracovaní lopty. "Bol to jasný gól. Loptu som si spracoval na prsiach," objasnil Hulk inkriminovanú situáciu pre O Globo. 

 

Predĺženie prinieslo opatrnú hru z oboch strán. V posledných sekundách predĺženia Brazílčania prežili "klinickú smrť", keď Pinilla strelou z hranice šestnástky trafil brvno. V penaltovom rozstrele zlikvidoval domáci brankár Júlio César úvodné dva pokusy Mauricia Pinillu a Alexisa Sáncheza, ale po štvrtej sérii bol stav 2:2, keďže na strane Brazílie zaváhali Willian a Hulk. "Moji spoluhráči mi dodávajú veľa sily, preto som zo seba mohol na trávniku vydať to najlepšie. Sme už len tri kroky od nášho cieľa. Verím, že najbližšie poskytnem ďalší rozhovor opäť pri oslave brazílskeho víťazstva," cituje agentúra AP 34-ročného gólmana "kanárikov" Júlia Césara. 

 

Rozhodnutie priniesla piata séria, v ktorej sa nepomýlil Neymar a Čiľan Gonzalo Jara napálil loptu do žrde. Kormidelník Čiľanov Jorge Sampaoli bol po prehre v rozstrele z "bieleho bodu" veľmi rozčarovaný: "Myslíte, že môžem byť spokojný s výsledkom? Odohrali sme náročných 120 minút, aj keď všetci na štadióne boli proti nám. Som veľmi smutný a sklamaný," povedal Argentínčan. 

 

Čile sa pri deviatej účasti na MS štvrtýkrát prebojovalo zo základnej skupiny a vo všetkých prípadoch narazilo na Brazíliu. Neuspelo však ani raz. Brazília zvíťazila 4:2 v semifinále MS 1962, triumfovala 4:1 v osemfinále francúzskeho šampionátu v roku 1998 a duel proti Čile zvládla aj v osemfinále MS 2010 v JAR (3:0). "Odohrali sme vynikajúci zápas. Povedali sme si, že na ihrisku do toho dáme všetko. Nepodarilo sa nám dosiahnuť náš sen. Je smutné takto vypadnúť," vyhlásil pre Kicker po ďalšej prehre s Brazíliou na scéne MS Čiľan Arturo Vidal, ktorého doplnil brankár Claudio Bravo: "Hrali sme na MS proti tým najťažším súperom - Španielsku, Holandsku a Brazílii. Ani v jednom zápase sme neboli horším mužstvom. Cítili sme, že dnes môžeme vyhrať. Škoda, že sme nepremenili niektoré naše šance." 

 

Brazílčania neprehrali s Čiľanmi už takmer štrnásť rokov a nikdy neboli neúspešní na domácej pôde. Posledné víťazstvo futbalistov Čile sa zrodilo ešte v auguste 2000, odvtedy sa hráči "La Roja" celkom 13-krát vrátane sobotňajšieho súboja neúspešne pokúšali zdolať svojho súpera. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies