Brazílsky parlament začal rokovať o odvolaní prezidentky Rousseffovej

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 16:34 • 2 min
Brazílsky parlament začal rokovať o odvolaní prezidentky Rousseffovej

BRAZÍLIA - Dolná komora brazílskeho parlamentu začala dnes rozpravu o prípadnom odvolaní prezidentky Dilmy Rousseffovej, o ktorej osude poslanci rozhodnú v nedeľňajšom hlasovaní.

slovakia

left justify in out

Parlamentná schôdza odštartovala v napätej atmosfére. Odporcovia prezidentky si pripli na saká stužky v národných žlto-zelených farbách a do rokovacej sály si priniesli plagáty s heslami podporujúcimi odvolanie hlavy štátu, uviedla agentúra AP.


Brazílsky najvyšší súd dal v noci nadnes zelenú procesu odvolania prezidentky. Ak pri nedeľnom hlasovaní dve tretiny z 513 členov poslaneckej snemovne podporia pokračovanie tzv. impeachmentu a to isté urobí následne jednoduchá väčšina v Senáte, bude prezidentka zbavená funkcie predbežne po dobu 180 dní.


V takomto prípade by napríklad už nemohla 5. augusta otvoriť letnú olympiádu. V úrade by ju medzitým zastupoval viceprezident Michel Temer. V októbri môže Rousseffovú definitívne odvolať Senát dvojtretinovou väčšinou, čím by Temer zostal prezidentom do konca roka 2018.


Podľa odporcov Rousseffová nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády. Hlavným dôvodom ich snahy o jej zosadenie sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály.


Samotná prezidentka impeachment odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie a prevrat. Jej stúpenci trvajú na tom, že sa nedopustila nezákonného konania a že podobné fiškálne praktiky používali aj predchádzajúci brazílski prezidenti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies