Brazílsky Kongres prijal zákon obmedzujúci kritiku na weboch

NETKY.SK • 6 Október 2017, 10:15 • 2 min
Brazílsky Kongres prijal zákon obmedzujúci kritiku na weboch

SAO PAULO - Brazílsky Kongres schválil vo štvrtok návrh zákona, ktorý politickým stranám a kandidátom umožní donútiť sociálne médiá, aby zo svojich stránok okamžite odstránili príspevky anonymných autorov s urážlivým alebo hanlivým obsahom.

slovakia

left justify in out

Tento zákon je súčasťou legislatívneho balíka schvaľovaného Kongresom v súvislosti so všeobecnými voľbami. Reštrikcie ohľadom príspevkov na internete vyvolali kritiku skupín obhajujúcich občianske práva a slobodu prejavu na internete.

 

Podľa nových pravidiel budú musieť sociálne siete poskytovať celé meno, číslo identifikačného preukazu a preukazu sociálneho zabezpečenia autorov príspevkov zverejnených na internete. Nie je však jasné, kam by mali byť tieto osobné údaje zasielané.

 

Zákon nepočíta s tým, že by kandidáti alebo strany museli mať súdny príkaz, keď budú žiadať o odstránenie pre nich nevhodného príspevku z internetu alebo z mobilných aplikácií. Sporný zákon by ešte mohol zablokovať prezident krajiny Michel Temer.

 

Proti zákonu po jeho prijatí vystúpili tri združenia zastupujúce vydavateľov periodickej tlače, ako aj rozhlasové a televízne stanice, ktoré vo svojom vyhlásení označili nový zákon za formu cenzúry. Upozornili, že v súlade s právnym rámcom v Brazílii je príspevky z internetu možné sťahovať len na základe súdneho príkazu.

 

Predkladateľ zákona, poslanec Áureo zo sociálno-demokratickej strany Solidarita, svoj návrh bránil, keď tvrdil, že povedie k transparentnosti obsahu príspevkov na internete. "Sloboda slova je zaručená, ale nemôže byť anonymná," vyhlásil.

1 pel rsc

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies