Brazílsky exprezident Lula da Silva sa má dobrovoľne prihlásiť na polícii

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 06:26 • 2 min
Brazílsky exprezident Lula da Silva sa má dobrovoľne prihlásiť na polícii

SAO PAOLO - Brazílsky federálny sudca Sérgio Moro vydal vo štvrtok zatýkací rozkaz na bývalého prezidenta krajiny Luiza Inácia Lulu da Silva, ktorý bol predtým uznaný za vinného v prípade korupcie.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentu Moro požaduje, aby sa Lula da Silva dobrovoľne dostavil na políciu v meste Curitiba v štáte Paraná na juhu Brazílie. Sudca mu dal lehotu 24 hodín, ktorá vyprší v piatok o 17.00 h miestneho času.

 

Sudca spresnil, že možnosť prihlásiť sa na polícii dal Lulovi da Silva vzhľadom na vysokú funkciu, ktorú v Brazílii zastával. "Použitie pút je zakázané za každých okolností," dodal sudca v dokumente zverejnenom vo vysielaní televíziou.

 

Brazílsky najvyšší súd vo štvrtok zamietol žiadosť bývalého prezidenta, aby mohol ostať na slobode v čase pred októbrovými prezidentskými voľbami.

 

Exprezidenta (72) uznali v júli minulého roka za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdil ho na deväť a pol roka vo väzení. Súd v Porto Alegre tento verdikt v januári potvrdil a sprísnil mu trest na 12 rokov a jeden mesiac.

Obvinili ho aj zo snahy utajiť vlastníctvo luxusného apartmánu v meste Guaruja na pobreží Atlantického oceánu. Lula da Silva popieral, že by bol majiteľom spomínaného penthousu, ktorý podľa neho patril spoločnosti OAS. Táto firma bola jedným zo subjektov vyšetrovania v inom prípade rozsiahlej korupcie, ktoré sa sústredilo na štátnu ropnú spoločnosť Petrobras.

 

Exprezident bude po nástupe na výkon trestu väznený oddelene od ostatných odsúdených, aby "bola (takto) zachovaná jeho morálna a fyzická integrita," uvádza sa vo vyhlásení sudcu Mora.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona