Brazílski poslanci schválili odvolanie prezidentky Rousseffovej

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 07:21 • 2 min
Brazílski poslanci schválili odvolanie prezidentky Rousseffovej

BRAZÍLIA - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová prehrala v nedeľu hlasovanie dolnej komory parlamentu o jej odvolaní z funkcie. Za začatie procesu jej zosadenia, tzv. impeachmentu, hlasovala vyše dvojtretinová väčšina z 513 poslancov. Návrh teraz dostane na posúdenie Senát, v ktorom stačí na jej odvolanie a postavenie pred súd už jednoduchá väčšina hlasov, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vodca vládnucej Strany pracujúcich v Poslaneckej snemovni José Guimaraes povedal, že sa teraz zamerajú na to, aby zablokovali zosadenie prezidentky v Senáte.

 

Podľa BBC sa očakáva hlasovanie Senátu začiatkom mája.

 

Rousseffová podľa svojich odporcov nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády. Hlavným dôvodom ich snahy o jej zosadenie sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály.

 

Samotná prezidentka impeachment odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie a prevrat. Jej stúpenci trvajú na tom, že sa nedopustila nezákonného konania a že podobné fiškálne praktiky používali aj predchádzajúci brazílski prezidenti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies