Brazílski poslanci pôjdu za Snowdenom do Ruska

NETKY.SK • 13 September 2013, 19:00 • 2 min
Brazílski poslanci pôjdu za Snowdenom do Ruska

BUENOS AIRES - Brazílski poslanci sa chcú v Rusku stretnúť s bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb Edwardom Snowdenom, ktorý v auguste dostal od ruských úradov azyl.

slovakia

left justify in out

Podľa štvrtkových informácií tamojších médií majú zákonodarcovia z najväčšej juhoamerickej krajiny záujem o podrobnosti o publikovaných informáciách, podľa ktorých bola prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová pod drobnohľadom tajných služieb USA. Parlament preto pošle do Ruska delegáciu. Miesto, čas ani odpoveď na otázku, či Rusi dajú povolenie na stretnutie so stíhaným Američanom, známe nie je. Jeden z brazílskych poslancov sa vyjadril, že predstavitelia krajiny sa s 30-ročným mužom musia stretnúť, keďže ním zverejnené údaje odhalili "úplnú zraniteľnosť" komunikácie na strane vlády aj obyvateľov, informuje portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Podľa medializovaných informácií bola internetová a telefonická komunikácia brazílskej prezidentky monitorovaná USA prostredníctvom sledovacích programov. Záujem údajne mali najmä o jej komunikáciu s podriadenými v snahe lepšie pochopiť jej metódy. O kauze informovala miestna stanica TV Globo, ktorá sa odvoláva na zistenia amerického redaktora britského denníka Guardian Glenna Greenwalda pôsobiaceho v Riu de Janeiro. Ten sa zase odvolal na tajné dokumenty zverejnené Snowdenom. Brazílska vláda vyjadrila pobúrenie z týchto informácií a predvolala si veľvyslanca USA. Rousseffová žiadala vysvetlenie aj priamo od amerického prezidenta Baracka Obamu, s ktorým sa stretla na minulotýždňovom summite G20 v Petrohrade. V dôsledku škandálu pozastavila prípravy jej októbrovej návštevy Washingtonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies