Brazílskej prezidentke klesá podpora, ľudia chcú návrat jej predchodcu

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 17:49 • 2 min
Brazílskej prezidentke klesá podpora, ľudia chcú návrat jej predchodcu

SAO PAULO - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová by mala zostať na čele najväčšej juhoamerickej krajiny ďalšie štyri roky a to aj napriek desaťpercentnému poklesu jej podpory v porovnaní s februárom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov májového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v piatok zverejnil denník Folha de S. Paulo. Z neho vyplýva, že Rousseffová by si poradila so senátorom Aéciom Nevesom i guvernérom federálneho štátu Pernambuco Eduardom Camposom. V prvom kole by získala 37 percent hlasov, Neves 20 percent, kým Campos 11 percent. Ešte v júni minulého roka pritom podpora prezidentky v čase protivládnych nepokojov klesla zo 65 na 30 percent.

 

Všetci občania Brazílie nad 18 rokov sa podľa zákona musia pod hrozbou pokuty zúčastniť na voľbách, v prípade 16- a 17-ročných je účasť dobrovoľná. Plnoletí môžu vhodiť aj nevyplnený hlasovací lístok, no takéto hlasy sú považované za neplatné. Prezidentské voľby sú vypísané na október. V prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska 50 percent hlasov, bude nasledovať druhé kolo.

 

Prieskum však odhalil, že Brazílčania by najradšej videli návrat Rousseffovej predchodcu, stále veľmi populárneho Luiza Inácia Lulu da Silvu. Takmer 60 percent spomedzi takmer 2900 respondentov sa vyslovilo za jeho opätovnú kandidatúru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies