Brazílskeho exprezidenta vyšetrujú pre pranie špinavých peňazí a korupciu

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 19:01 • 2 min
Brazílskeho exprezidenta vyšetrujú pre pranie špinavých peňazí a korupciu

SAO BERNARDO DO CAMPO - Brazílska polícia prehľadala dnes v štáte Sao Paulo dom niekdajšej hlavy štátu Luiza Inácia Lulu da Silvu.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním prania špinavých peňazí a korupcie pri objednávkach najväčšej firmy krajiny, ropného koncernu Petrobras. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na noviny Folha de S. Paulo.

 

Na policajnej akcii sa zúčastnilo asi 200 mužov zákona, ktorí exprezidenta následne predviedli na výsluch. Ten prebehol na policajnej stanici na letisku Congonhas v Sao Paule. Po viac ako troch hodinách Da Silvu prepustili, informovala BBC.

 

Exprezident i jeho nástupníčka v úrade Dilma Rousseffová akúkoľvek spojitosť so škandálom zatiaľ popierajú. Po rozšírení vyšetrovania na bývalého prvého muža krajiny z rokov 2003-2011 však tlak na nich s určitosťou zosilnie.

 

V Lulovom prípade by vyšetrovanie malo objasniť predovšetkým to, či z nekalých transakcií profitoval osobne, prípadne jeho strana alebo jeho vláda. Niektoré z výpovedí manažérov naznačujú, že isté percento z privysokých zmluvných súm po roky obohacovalo pokladnice exprezidentovej strany, ale aj iných politických zoskupení.

 

Brazílsky najvyšší súd vo štvrtok jednomyseľne rozhodol, že predseda dolnej komory brazílskeho parlamentu Eduardo Cunha sa bude zodpovedať z údajnej korupcie a prania špinavých peňazí.

 

Šéf Poslaneckej snemovne brazílskeho kongresu, ktorý je významným politickým protivníkom Dilmy Rousseffovej, čelí v súvislosti s činnosťou štátneho ropného podniku Petrobras obvineniam z prijatia úplatkov v celkovej výške najmenej päť miliónov dolárov.

 

Cunha naďalej popiera, že by akýmkoľvek spôsobom pochybil. Súd sa zatiaľ nezaoberal požiadavkou generálneho prokurátora Rodriga Janota, aby Cunhu odvolal z funkcie.

 

Samotný Cunha vlani inicioval v parlamente proces tzv. impeachmentu ľavicovej prezidentky Dilmy Rousseffovej, ktorej opozícia pripisuje takisto finančné zločiny.

 

V prípade exprezidenta Lulu ide okrem iného o financovanie jeho luxusného apartmánu na pobreží Atlantického oceánu z úplatkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona