Brazílskeho exprezidenta Da Silvu obvinili z prania špinavých peňazí

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 10:13 • 2 min
Brazílskeho exprezidenta Da Silvu obvinili z prania špinavých peňazí

SAO PAULO - Prokuratúra brazílskeho štátu Sao Paolo dnes obvinila bývalého prezidenta Luiza Inácia Lula da Silvu z prania špinavých peňazí. Exprezident je obvinený zo snahy utajiť vlastníctvo luxusného apartmánu v meste Guaruja na pobreží Atlantického oceánu, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Silva popiera, že by bol majiteľom spomínaného penthousu, ktorý podľa neho patrí spoločnosti OAS. Táto firma je jedným zo subjektov vyšetrovania v inom prípade rozsiahlej korupcie, ktoré sa sústreďuje na štátnu ropnú spoločnosť Petrobras.

 

Obvinenie vznesené prokuratúrou voči Da Silvovi musí ešte odobriť sudca konajúci v prípade.

 

Vo svojom vyhlásení da Silva označil obvinenie voči svojej osobe za neobjektívne.

 

Rozhodnutie prokuratúry obviniť exprezidenta z prania špinavých peňazí prišlo niekoľko dní pred protivládnymi protestmi, ktoré sa uskutočnia túto nedeľu, a päť dní po tom, ako exprezident absolvoval výsluch na polícii a jej príslušníci urobili v jeho dome prehliadku. Tento policajný zásah však súvisel s iným prípadom, nie s podozrením z prania špinavých peňazí.

 

Ako uviedol server Euronews, vyšetrovanie prebiehajúce v Brazílii je najrozsiahlejšie v jej dejinách: spočiatku sa zameriavalo na korupciu a pranie špinavých peňazí v spomínanej ropnej spoločnosti, ale postupne sa rozšírilo aj na stavebné a maklérske firmy. Z korupcie je podozrivých aj viacero členov exprezidentovej ľavicovej Robotníckej strany.

 

Luiz Inácio Lula da Silva bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003-11. V úrade ho vystriedala jeho chránenkyňa Dilma Rousseffová, ktorá sa minulú sobotu pridala k stovkám demonštrantov vyjadrujúcich podporu exprezidentovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies