Brazílske rezervy ropy v Atlantiku môžu dosahovať až 123 mld. barelov

NETKY.SK • 20 Január 2011, 08:07 • 2 min
Brazílske rezervy ropy v Atlantiku môžu dosahovať až 123 mld. barelov

Brazílske rezervy ropy v Atlantiku môžu dosahovať až 123 mld. barelov

slovakia

left justify in out

img

Rezervy ropy v brazílskych ložiskách, ktoré sa nachádzajú pod vrstvou soli v Atlantickom oceáne, dosahujú minimálne 123 miliárd barelov (1 barel = 159 litrov). To je viac než dvojnásobok objemu, aký pred časom zverejnila brazílska vláda. Uviedol to profesor Štátnej univerzity v Rio de Janeiro Hernani Chaves, ktorý v minulosti 35 rokov pracoval pre ropnú spoločnosť Petrobras.
      Výskum, ktorý pôvodne mal vyvrátiť odhady vlády ako príliš optimistické, nakoniec dokázal, že potenciál oblasti je podstatne vyšší, než sa čakalo. Odhady rezerv, ktorým štúdia prisudzuje 90-% pravdepodobnosť, sú v ostrom kontraste s odhadmi brazílskeho úradu pre dohľad nad ropným trhom (ANP) na úrovni 50 miliárd barelov. Štúdia zároveň s 10-% pravdepodobnosťou odhaduje rezervy až na 206 miliárd barelov ropy a zemného plynu, čo by prekonalo aj prognózy ropnej firmy BP pre rezervy Venezuely z roku 2009. Tie sa odhadujú na 172 miliárd barelov. Venezuela má v súčasnosti najvyššie dokázané rezervy v Latinskej Amerike.
      Brazílska ropná firma Petrobras kontroluje v tomto období 16 miliárd barelov dokázaných rezerv ropy, no v najbližších piatich rokoch plánuje investovať viac než 200 miliárd USD (148,08 miliardy eur) do otvorenia ložísk pod vrstvou soli. Ložiská ležia približne tri kilometre pod hladinou mora a ďalšie tri až šesť kilometrov pod morským dnom.
      Ťažba z ložísk je však pre ich hĺbku technicky náročná, takže s ich rýchlym otváraním sa nedá počítať, dodal Chaves. Na rozvoj ložísk celej oblasti s rozlohou podobnou územiu Floridy budú podľa neho potrebné bilióny dolárov.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies