Brazílske prezidentské voľby vyhral v prvom kole Jair Bolsonaro

NETKY.SK • 8 Október 2018, 08:37 • 2 min
Brazílske prezidentské voľby vyhral v prvom kole Jair Bolsonaro

SAO PAULO - Krajne pravicový kandidát Jair Bolsonaro, ktorého na jednej z predvolebných akcií dobodali, sa stal víťazom prvého kola prezidentských volieb. Nepodarilo sa mu však prekonať 50-percentnú hranicu hlasov, a tak sa v krajine uskutoční aj druhé kolo volieb.

slovakia

left justify in out

63-ročný politik získal takmer 47 percent odovzdaných hlasov, vyplýva z údajov po sčítaní vyše 97 percent hlasovacích lístkov.

 

Bolsonarov najbližší rival, ľavicový kandidát Fernando Haddad, získal 29 percent hlasov. Obaja sa stretnú v druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 28. októbra. Na víťazstvo už hneď v prvom kole bolo potrebné dosiahnuť 50-percentnú podporu brazílskych voličov.

 

img

Fernando Haddad (vľavo) a Jair Bolsonaro

Zdroj: SITA

 

Bolsonaro bol favoritom prvého kola volieb a jeho výsledok prekonal očakávania. Jeho podporu u voličov posilnil aj incident zo septembra, keď ho počas predvolebného zhromaždenia bodli do brucha, pričom utrpel vážne zranenia, pre ktoré zmeškal poslednú časť kampane.

 

Bolsonaro vyhlásil, že o priame víťazstvo ho pripravili bližšie nešpecifikované "hlasovacie problémy". Hoci v prvom kole zaznamenal hladké víťazstvo, rozhodujúce kolo už podľa analytikov bude neisté; predpokladá sa, že Haddad sa k Bolsonarovi priblíži na minimálny odstup, pretože ho podporia ostatní porazení kandidáti.

 

V Brazílii neboli pri moci pravicové sily od ukončenia vojenskej vlády v roku 1985. Bolsonaro vyhlásil, že si verí aj do druhého kola a zároveň varoval voličov, aby nedopustili, aby sa z Brazílie stala druhá Venezuela. Bolsonaro prisľúbil zníženie kriminality a solídnu vládu, ktorá bude pracovať pre "odlišnú Brazíliu".

 

img

Zdroj: SITA

 

Bolsonaro je členom Sociálno-liberálnej strany (PSL), zatiaľ čo Haddad (55) reprezentuje Stranu pracujúcich (PT) bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. K volebným urnám mohlo pristúpiť takmer 147 miliónov oprávnených voličov, ktorí zároveň rozhodovali o 513 zákonodarcoch a 53 senátoroch.

 

Bolsonaro dostal množstvo hlasov na juhu Brazílie, kde ležia veľké mestá ako Rio de Janeiro, Sao Paulo či Belo Horizonte, kým Haddad si viedol dobre na chudobnejšom severe. Polícia počas volebného dňa zatkla 134 osôb na základe obvinení z pokusu o kupovanie hlasov alebo ilegálneho prevozu voličov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona