Brazílske Arapaimy už v niektorých lokalitách vyhynuli

NETKY.SK • 14 August 2014, 11:47 • 2 min
Brazílske Arapaimy už v niektorých lokalitách vyhynuli

BRAZÍLIA - Arapaimy, ktoré patria medzi najväčšie sladkovodné ryby na svete, sú v niektorých lokalitách Amazónie v dôsledku nadmerného lovu už vyhynuté.

slovakia

left justify in out

Zistili to americkí a brazílski vedci na čele s Leandrom Castellom z Virginia Polytechnic Institute and State University, ktorí výsledky svojho výskumu publikovali v časopise Aquatic Conservation: Freshwater and Marine Ecosystems.

 

Odborníci zbierali údaje o počte arapáim v 81 rybárskych komunitách v brazílskom štáte Amazonas na území s rozlohou 1040 kilometrov štvorcových, pričom v 41 z nich vykonávali aj sčítanie rýb. Vo zvyšných 40 zisťovali početnosť rýb iba prostredníctvom rozhovorov s miestnymi rybármi. V ôsmich zo spomínaných 41 komunít pritom zistili, že arapaimy sa v danej oblasti už nevyskytujú.

 

Z celkových výsledkov vyplýva, že arapaimy sú vyhynuté alebo takmer vyhynuté až v 76 percentách skúmaných oblastí, nadmerne lovené v 17 percentách, v piatich percentách komunít je ich lov regulovaný a ich počty sú stabilné a iba v dvoch percentách lokalít ich miestni obyvatelia vôbec nelovia. Viac ako tri štvrtiny rybárov, s ktorými sa vedci rozprávali, potvrdili, že populácia arapáim sa v ostatných rokoch zmenšila. Takmer štvrtina rybárov v každej komunite však loví arapaimy bez ohľadu na ich počty. 

 

Odborníci na základe týchto údajov dospeli k záveru, že rybolov v tropických oblastiach má na miestne ryby horší dopad, než sa pôvodne predpokladalo. "Vo všeobecnosti sa myslelo, že znižovanie počtu arapáim spôsobí zvýšenie ich ceny na trhu a tiež zvýšenie nákladov na ich lov, čo by ich v konečnom dôsledku zachránilo pred vyhynutím. To sa však nestalo. V trópoch totiž žije veľmi veľké množstvo druhov rýb, takže sa nedá vyhnúť tomu, aby rybári občas nechytili aj arapaimu. Tí ich preto naďalej lovia bez ohľadu na veľkosť ich populácie. Iba v 27 percentách komunít, ktoré sme skúmali, mali pritom v platnosti pravidlá regulujúce lov arapáim. Ale práve v týchto oblastiach sme zistili najvyššie počty rýb," uviedol Castello. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies