Brazílske a európske úrady zakázali doposiaľ vývoz mäsa 21 zariadeniam

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 18:16 • 2 min
Brazílske a európske úrady zakázali doposiaľ vývoz mäsa 21 zariadeniam

BRATISLAVA 30. marca (SITA) - Zo 4 837 schválených mraziarenských zariadení bol brazílskymi a európskymi úradmi zakázaný vývoz 21 zariadeniam, čo zodpovedá 0,43 % z celkového počtu. Uviedlo to brazílske veľvyslanectvo v stanovisku k aktuálnej situácií s brazílskym mäsom.

slovakia

left justify in out

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, v Brazílii a ani v zahraničí nebol k štvrtku zaznamenaný žiadny prípad spotrebiteľa, u ktorého by sa prejavili zdravotné problémy po konzumácii brazílskeho mäsa  monitorovaného zdravotníckymi orgánmi brazílskeho ministerstva poľnohospodárstva, chovu dobytka a zásobovania (MAPA).

"Mäsový priemysel si udržiava štandard kvality a prísny systém fytosanitárnej kontroly, ktorý ustanovil krajinu za najväčšieho svetového vývozcu mäsa. Hlavné ázijské trhy, ktoré pôvodne pozastavili dovoz mäsa, ho zasa po nevyhnutných vysvetleniach obnovili," konštatovalo veľvyslanectvo.

Zároveň uviedlo, že v záujme spotrebiteľov, ako v Brazílii, tak i v zahraničí, tí, ktorí pochybili sú exemplárne potrestaní. "Pripomeňme, že 99,6 % brazílskych závodov produkujúcich mäso pracuje v súlade s medzinárodnými hygienickými požiadavkami a nie sú zapojené do nezrovnalostí," dodalo veľvyslanectvo.

Kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) v predajniach k 27. marcu preukázali pochybenia pri 17 mäsových výrobkoch, ktoré sa dovážali z Brazílie. ŠVPS pozastavila predaj 237 produktov a doposiaľ vykonala testy na 82 vzorkách, pričom testy pokračujú aj naďalej.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies