Brazílska vláda zamietla rozhodnutie o zrušení rozsiahlej prírodnej rezervácie

NETKY.SK • 26 September 2017, 11:31 • 2 min
Brazílska vláda zamietla rozhodnutie o zrušení rozsiahlej prírodnej rezervácie

BRAZÍLIA - Brazílska vláda stiahla kontroverzný výnos, ktorým chcela zrušiť rozľahlú prírodnú rezerváciu v Amazonskom pralese s cieľom umožniť tam komerčnú ťažbu. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Oblasť s rozlohou 46-tisíc kilometrov štvorcových je podľa predpokladov bohatá na zlato a minerály.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie bolo terčom kritiky od chvíle, ako ho podpísal prezident Michel Temer, podľa ktorého by zrušenie rezervácie pomohlo posilniť ekonomiku krajiny. Opozičný senátor Randolfe Rodrigues však kroky vlády označil za "najväčší útok na Amazonský prales za posledných 50 rokov".

Vláda rozhodnutie po kritike upravila, no federálny súd ho neskôr zablokoval úplne s tým, že akékoľvek zmeny v statuse prírodnej rezervácie musia prejsť kongresom.

 

img


V pondelok sa následne vláda rozhodla výnos zrušiť, pričom oznámila, že sa otázkou v budúcnosti plánuje opätovne zaoberať v širšej debate. "Brazília potrebuje rásť a vytvoriť pracovné miesta, pritiahnuť investície ťažobných spoločností a využiť ekonomický potenciál regiónu," vyjadrilo sa v stanovisku ministerstvo ťažby a energetiky.

Rezervácia Renca, ktorá sa rozprestiera vo východnej časti Amazónie, je domovom viacerých domorodých kmeňov a nachádzajú sa v nej rozsiahle plochy nedotknutého lesa. Rozlohou je väčšia ako Dánsko a ťažba mala byť povolená na zhruba 30 percentách jej plochy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies