Brazílska vláda dostala úder, prezidentka Rousseffová prišla o ďalšieho koaličného partnera

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 14:38 • 2 min
Brazílska vláda dostala úder, prezidentka Rousseffová prišla o ďalšieho koaličného partnera

BRAZÍLIA - Vláda brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej stratila ďalšieho koaličného partnera a utrpela tak významný úder v boji proti snahám opozície odvolať Rousseffovú prostredníctvom tzv. impeachmentu. Stredopravicová Strana pokroku (PP) oznámila svoj odchod z vládnej koalície v utorok večer miestneho času, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predseda PP Ciro Nogueira navyše oznámil, že jeho spolustraníci v hlasovaní parlamentu podporia návrh na začatie konania proti prezidentke. V 513-člennej dolnej komore Národného kongresu má táto strana 47 poslancov.


Koalíciu na čele s Rousseffovej Stranou pracujúcich (PT) už dávnejšie opustila Brazílska republikánska strana (PRB), ktorej 22 poslancov by malo taktiež hlasovať proti prezidentke. Tá v závere marca prišla aj o svojho najvýznamnejšieho koaličného partnera - Stranu brazílskeho demokratického hnutia (PMDB) -, čo vládu prinútilo hľadať podporu menších subjektov v snahe zabrániť jej zosadeniu.


Osobitný výbor Národného kongresu v pondelok potvrdil, že existujú dôvody na začatie konania proti Rousseffovej, ktorú protivníci obviňujú zo zakrývania skutočného stavu verejných financií pred svojím znovuzvolením v roku 2014. Výbor príslušný návrh postúpil na posúdenie Poslaneckej snemovni, ktorej hlasovanie sa očakáva najbližšiu nedeľu.


Schválenie impeachmentu si vyžaduje súhlas dvojtretinovej väčšiny poslancov, na čo musí o ňom ešte hlasovať horná komora parlamentu - Senát. Oponenti Rousseffovej tvrdia, že proces jej odvolávania je v súlade so želaním väčšiny Brazílčanov - pokým stúpenci prezidentky ho označujú za snahu jej nepriateľov chopiť sa moci či dokonca pokus o prevrat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies