Brazílska prokuratúra vzniesla nové obvinenia voči exprezidentovi Lulovi

NETKY.SK • 11 Október 2016, 09:03 • 2 min
Brazílska prokuratúra vzniesla nové obvinenia voči exprezidentovi Lulovi

RIO DE JANEIRO - Brazílska federálna prokuratúra oznámila v pondelok vznesenie nových obvinení voči bývalému prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi, ktorý čelí už viacerým kauzám spojeným s korupciou.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyhlásenia, o ktorom informovala agentúra AP, je tento ľavicový líder najnovšie podozrivý zo zasahovania do činnosti štátnej rozvojovej banky BNDES s cieľom zaistiť financie pre malú firmu patriacu vzdialenejšiemu príbuznému. Lula a ďalších 10 osôb vrátane členov vedenia koncernu Odebrecht sa majú v danom prípade zodpovedať z korupcie, prania špinavých peňazí, zneužívania svojho postavenia či zločinného spolčenia.

 

Exprezidentov advokát Cristiano Zanin sa vyjadri na tlačovej konferencii, že nemá prístup k vyšetrovaniu, tvrdenie ohľadne BNDES však odmietol, keďže táto banka sa podľa neho riadi kolektívnymi rozhodnutiami. Nesúhlasil ani s obvinením, podľa ktorého bývali vystúpenia kedysi veľmi populárneho Lulu v skutočnosti kamuflážou pri prevádzaní úplatkov.

 

Lula bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003-2010 a v poslednom období sa spomína ako kandidát v najbližších prezidentských voľbách, naplánovaných na rok 2018. Na základe predošlých rozhodnutí má exprezident predstúpiť pred súd v súvislosti s údajným využívaním luxusného apartmánu, ktorý je spájaný s korupciou, ako aj údajného vytvárania prekážok pri vyšetrovaní korupcie v štátnom ropnom podniku Petrobras.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies