Brazílska exprezidentka Dilma Rousseffová opustila prezidentské sídlo

NETKY.SK • 7 September 2016, 14:23 • 2 min
Brazílska exprezidentka Dilma Rousseffová opustila prezidentské sídlo

BRAZÍLIA - Bývalá brazílska prezidentka Dilma Rousseffová opustila v utorok posledný raz svoje oficiálne sídlo v hlavnom meste Brazília po tom, ako bola koncom augusta definitívne odvolaná z funkcie hlavy štátu pre podozrenie z manipulácie s rozpočtom.

slovakia

left justify in out

Pred prezidentským sídlom Palácio da Alvorada sa zišli jej priaznivci a kolegovia, aby sa s ňou rozlúčili a niektorí jej darovali kvety, napísala dnes stanica BBC. Na televíznych záberoch bolo vidno, ako exprezidentka opúšťa budovu obklopená bývalými ministrami a kongresmanmi z jej Strany pracujúcich (PT). Viac stúpencov čakalo Rousseffovú na letisku, odkiaľ odcestovala do mesta Porto Alegre na juhu krajiny, ktoré si vybrala za svoj nový domov.


Rousseffová si podľa verdiktu brazílskeho Senátu mala manipuláciami s rozpočtom pomôcť k znovuzvoleniu v roku 2014, čo však ona odmieta a trestné konanie voči svojej osobe označila za "štátny prevrat". Proti rozhodnutiu podala na najvyššom súde odvolanie; politickí komentátori však tvrdia, že má iba veľmi malé šance na úspech.


Niekoľko hodín po Rousseffovej finálnom odvolaní 31. augusta zložil slávnostný sľub viceprezident Michel Temer zo Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), čím sa ukončila 13-ročná vláda ľavicovej PT. Temer doslúži Rousseffovej prezidentský mandát, ktorý vyprší 1. januára 2019.


Situáciu spojenú s impeachmentom Brazília zažila aj v roku 1992. Týkala sa prezidenta Fernanda Collora de Mella, ktorý bol tiež obvinený z korupcie. Collor de Mello v decembri 1992 odstúpil, aby ukončil vyšetrovanie voči svojej osobe. Senátny tribunál však zasadal ďalej a konštatoval, že Collor de Mello je vinný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies