Brazílska armáda prevezme kontrolu nad políciou v Riu de Janeiro

NETKY.SK • 16 Február 2018, 20:43 • 2 min
Brazílska armáda prevezme kontrolu nad políciou v Riu de Janeiro

RIO DE JANEIRO - Brazílska federálna vláda v piatok vydala dekrét, na základe ktorého armáda prevezme kontrolu nad políciou v štáte Rio de Janeiro. Toto opatrenie má obmedziť násilie, ktoré vzrástlo v Riu za posledné roky, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zo symbolického aj praktického hľadiska ide podľa AP o dôležitý krok pre krajinu, kde si mnohí stále pamätajú brutálnu vojenskú diktatúru z rokov 1964-1985. Povoliť armáde prevziať kontrolu nad bezpečnosťou v Riu by mohlo priniesť okamžitú úľavu od násilia súvisiaceho s drogami, ale zároveň vyvolať obavy z používania tvrdých represívnych metód, analyzuje AP.

Vládny dekrét ešte musia schváliť poslanci brazílskeho Kongresu, čo sa však očakáva. Predseda Poslaneckej snemovne Rodrigo Maia avizoval, že sa o dekréte bude zrejme rokovať už na budúci týždeň.

 

Predmetný dekrét podpísal brazílsky prezident Michel Temer, podľa ktorého ide o "extrémne opatrenie", zamerané na obnovenie poriadku v Riu de Janeiro. Guvernér tohto štátu na juhovýchode Brazílie Luiz Fernando Pezao ešte pred vydaním dekrétu pripustil, že bezpečnostný plán, ktorý mal ochrániť obyvateľov i turistov počas nedávnych karnevalových osláv, zlyhal. Počas karnevalu totiž došlo k viacerým násilným incidentom vrátane prepadnutí, ozbrojených lúpeží a konfrontácií.

 

Podľa predstaviteľov štátu Riu de Janeiro tamojšia polícia čelí ťažkej situácii spôsobenej bojom miestnych gangov, ktorá sa už podobá vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies