Brazílii hrozí ďalšia epidémia ziky: Vírus ohrozuje najmä tehotné ženy

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 08:48 • 2 min
Brazílii hrozí ďalšia epidémia ziky: Vírus ohrozuje najmä tehotné ženy

SAO PAULO - Zlé hygienické podmienky a problémy s pitnou vodou, ktoré prispeli k epidémii ziky, v Brazílii pretrvávajú a krajine hrozí opätovné rozšírenie vírusu, upozornila vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

Brazília vyhlásila ukončenie zdravotnej pohotovosti v súvislosti s ochorením prenášaným komármi v máji, 18 mesiacov po tom, ako v krajine dramaticky stúpol počet nákaz vírusom, ktorý spôsobuje vrodené vady.

Human Rights Watch však varuje, že Brazílii hrozí ďalšia epidémia, pretože spravila veľmi málo na pomoc miliónom ľudí, ktorí nemajú neprerušené dodávky pitnej vody alebo vybudovanú vyhovujúcu kanalizáciu. Viac ako tretina Brazílčanov sa podľa organizácie nemôže spoľahnúť na neprerušené dodávky pitnej vody, a preto skladuje vodu v nádržiach, ktoré nie sú riadne prikryté a ošetrené, a môžu tak slúžiť ako liaheň komárov. V niektorých komunitách tiež nie je zabezpečené riadne odvedenie kanalizácie, čo tiež predstavuje ideálne prostredie na množenie komárov.

"Roky zanedbávania prispeli k podmienkam, ktoré dovolili rozšírenie komárov rodu Aedes a rýchle šírenie vírusu. Brazílske úrady by mali urobiť dávno potrebné investície do vodovodnej a kanalizačnej siete, ktoré by pomohli obmedziť množenie komárov a zlepšiť stav verejného zdravia," uviedla organizácia v správe, kde tiež vládu vyzýva na dekriminalizáciu potratov a poskytnutie lepšej pomoci deťom, ktoré trpia vrodenými defektami spôsobenými zikou. Potraty sú v Brazílii zakázané, s výnimkou prípadov znásilnenia, ohrozenia života matky alebo anencefálie. Podľa niektorých prieskumov ale počas epidémie ziky v krajine stúpol počet nelegálnych potratov.

I keď vírus sám zväčša vyvoláva u postihnutých len ľahké symptómy, predstavuje výrazné riziko pre tehotné ženy, pretože môže viesť k vývojovým poruchám, ako napríklad mikrocefálii. Okrem toho vedci dokázali u detí súvislosť ziky so záchvatmi, problémami so sluchom, poruchami prehĺtania či deformáciou končatín.

V tomto roku v Brazílii výrazne poklesol počet prípadov mikrocefálie, čo tamojšie ministerstvo zdravotníctva pripisuje svojmu úspešnému zásahu proti komárom. Human Rights Watch však vládu kritizuje za to, že veľkú časť zodpovednosti presunula na domácnosti, najmä ženy, keďže hlavným bodom kampane bolo upozorňovanie ľudí, aby pravidelne čistili svoje domovy a zabezpečili, aby nikde nebola stojatá, neupravená voda.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies