Brazília zvažuje obmedzenie vstupu pre venezuelských migrantov

NETKY.SK • 30 August 2018, 06:45 • 2 min
Brazília zvažuje obmedzenie vstupu pre venezuelských migrantov

RIO DE JANEIRO - Brazílska vláda zvažuje obmedzenie vstupu Venezuelčanov na územie Brazílie, riešiac otázku, ako zastaviť migračnú krízu v pohraničnom regióne na severe krajiny. Oznámil to v stredu brazílsky prezident Michel Temer.

slovakia

left justify in out

Temer pre rozhlasovú stanicu Rádio Jornal uviedol, že by sa mohol na brazílsko-venezuelských hraniciach zaviesť lístkový systém so zámerom znížiť počet tých, ktorí prichádzajú do Brazílie, na 100-200 osôb denne. Súčasná štatistika je 700-800 osôb denne. O danej myšlienke sa rokovalo v utorok na zasadaní vlády.

 

"To, čo sa deje vo Venezuele, je neprijateľné. Narúša to harmóniu celého kontinentu," prízvukoval Temer. Vláda neskôr prezidentove slová spresnila s tým, že zmienený systém by zvýhodňoval tých, ktorí si zasluhujú humanitárnu pomoc a nesmie byť vysvetľovaný ako pokus o zatvorenie hraníc s Venezuelou.

 

Temer v utorok zároveň potvrdil, že do pohraničného mesta Pacaraima bude vyslaná armáda. Dôvodom je skutočnosť, že miestni obyvatelia minulý týždeň zaútočili na venezuelských migrantov a prinútili ich vrátiť sa späť do vlasti. Nápor migrantov sa sústreďuje v brazílskom štáte Roraima, kde leží aj Pacaraima.

 

Ekonomická a politická kríza vo Venezuele, kde obyvatelia trpia nedostatkom tovaru a liekov, viedla k odchodu približne 2,3 milióna ľudí z krajiny, uvádza OSN. Panuje názor, že ide o najväčšiu migračnú krízu, akú kedy zažila Latinská Amerika. Najväčší počet venezuelských migrantov prijali Kolumbia, Peru a Ekvádor.

 

Za ostatné tri roky prišli do štátu Roraima desaťtisíce Venezuelčanov. Ich príchody vyťažili miestne sociálne služby a v oblasti spôsobili humanitárnu krízu. Mnoho venezuelských rodín je totiž veľmi chudobných a spí na uliciach či v lacných hosteloch. V oblasti v dôsledku toho vzrástla zločinnosť i prostitúcia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona