Brazília zažíva najväčšie protesty za posledných 20 rokov

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 08:46 • 2 min
Brazília zažíva najväčšie protesty za posledných 20 rokov

SAO PAULO - Ulicami najväčších miest Brazílie pochodovalo v pondelok okolo 200 000 demonštrantov, ktorí protestovali proti zlým verejným službám, policajnému násiliu a vládnej korupcii.

slovakia

left justify in out

Pochody organizované prostredníctvom sociálnych sietí zablokovali ulice a zastavili premávku vo viac než desiatke miest, medzi ktorými nechýbali Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte a Brazília, kde sa demonštranti dokonca vyšplhali na strechu Kongresu a následne sa doň pokúšali vniknúť. Pondelňajšie demonštrácie sú poslednými zo série protestov v uplynulých dvoch týždňoch, ktoré sú v krajine ďalším znepokojujúcim faktorom popri pomalej ekonomike, vysokej inflácii a náraste zločinu.

Hoci väčšina protestov prebehla pokojne, niektorí demonštranti v Riu hádzali na políciu kamene, zapaľovali autá a ničili budovu miestneho parlamentu. Podľa polície vyšlo v meste do ulíc až 100 000 ľudí. Vandalizmus zaznamenali aj v južnom meste Porto Alegre. V celej krajine protestujúci niesli brazílske vlajky a skandovali slogany ako "Ľud sa prebudil" a "Brazília sa mení". 

Demonštrácie, ktoré sa pôvodne začali ako protesty proti zvyšovaniu cestovného, sú najväčšie v krajine za viac než 20 rokov. Konajú sa v čase, keď v krajine práve prebieha futbalová súťaž Pohár konfederácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies