Brazília vs Kolumbia aj duelom Neymar - Rodriguez

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 11:56 • 2 min
Brazília vs Kolumbia aj duelom Neymar - Rodriguez

FORTALEZA - Domáca Brazília pod obrovským tlakom verzus prekvapenie šampionátu z Kolumbie je leitmotívom druhého, čisto juhoamerického štvrťfinále 20. futbalových MS. V piatok o 22.00 SELČ vo Fortaleze proti sebe nastúpi 5-násobný svetový šampión a jeho kontinentálny rival, ktorý si prvú účasť na finálovom turnaji po 16 rokoch dokonale užíva aj s aktuálne najlepším strelcom turnaja, 5-gólovým Jamesom Rodriguezom.

slovakia

left justify in out

Brazília prenikla medzi elitnú svetovú osmičku s odretými ušami až po jedenástkovej dráme s Čile. A to unikla klinickej smrti v predĺžení po strele smutného čílskeho hrdinu Mauricia Pinillu. "Los Cafeteros" pod vedením skúseného argentínskeho trénera Joseho Pekermana si naopak v ofenzívne ladenom hernom prejave užívajú každú minútu na turnaji, aj bez zraneného hviezdneho kanoniera Radamela Falcaa.
      

Už aj tak obrovská kritika na domácu adresu eskaluje, bývalý skvelý špílmacher "kanárikov" Zico pre britský Guardian v stĺpčeku napísal: "Faktom je, že nám chýba prepracovaný herný koncept. Už od defenzívy nám chýba výstavba akcií. Proti Čile to tam zasa iba nakopávali dlhými loptami na Neymara." Všetkými masťami mazaný brazílsky tréner Luiz Felipe Scolari zachováva pokoj, veď je v rovnakej pozícii ako v roku 2002, keď priviedol Brazíliu zatiaľ k poslednému titulu. "Je normálne, že fanúšikovia a médiá sa dožadujú viac," lakonicky skonštatoval "Big Phil" a dodal: "Prechádzame si vlastnými ťažkosťami a uvidíme, či dokážeme zlepšiť našu vyrovnanosť v najbližšom zápase od začiatku do konca. A vyhnúť sa výkyvom z minulých zápasov." Na margo silného súpera doplnil: "Nie je dôvod, aby sme sa sústredili iba na zastavenie Rodrigueza. My musíme zastaviť celé kolumbijské mužstvo. Sú tímom, ktorý hrá ľahučký a krásny futbal, sú uvoľnení, pokojní a dobre organizovaní." Scolari nemôže rátať so suspendovaným defenzívnym stredopoliarom Luizom Gustavom, ktorého nahradí zrejme Ramires. V základe by mal byť aj Fernandinho a opäť aj Fred, na ktorého je stále silná kritika za jeho "neviditeľnosť".
      

Celý národ túžobne čakal dobrú správu o zdravotnom stave hviezdneho 4-gólového Neymara, ktorý mal po súboji s Čile problémy s kolenom aj stehenným svalom, a dočkal sa. Útočník FC Barcelona potvrdil, že je psychicky aj fyzicky v poriadku a povedal: "Som v poriadku, zotavil som sa. Necítim žiadnu bolesť. Nie je to z našej strany vždy párty, šou a výhra štyri alebo päť nula. Súťažný futbal je dnes veľmi vyrovnaný. Ak budeme musieť brániť a vyhrať iba o gól, urobíme to. Sme tu, aby sme vyhrali. Nik z nás nemá žiadne emocionálne problémy, sme OK. Sme pripravení čeliť Kolumbii." Na otázku, čo hovorí na Rodrigueza, ktorý dal zatiaľ o gól viac, odpovedal s úplným rešpektom ku konkurentovi: "Doteraz hral skvele, je to svetová extratrieda, hoci má len 22 rokov. Sme rovnako starí. So všetkou úctou ale dúfam, že jeho chvíle sa teraz skončia." 
      

Kolumbia vyhrala na turnaji všetky štyri zápasy, v C-skupine pokorila Grékov 3:0, Pobrežie Slonoviny 2:1 a Japonsko 4:1, v osemfinále vyradila úradujúceho juhoamerického šampióna Uruguaj 2:0. Po Holandsku má s 11 gólmi najlepší útok na turnaji, a aj obrana je skvele organizovaná. Pekerman má k dispozícii všetkých hráčov. "Súboj s Brazíliou by mal byť skvelý. Nanešťastie, jedno z dvoch mužstiev, ktoré hrajú pekný futbal, vypadne. Obe krajiny hrajú radi s loptou, vedia s ňou dobre pracovať, to majú spoločné. Brazília má za sebou ťažký duel s Čile, ale práve takéto víťazstvo im dá veľa sebadôvery. My sme nikdy nestratili nádej, že môžeme odohrať dobrý turnaj MS," uviedol Argentínčan krátko po postupe z osemfinále.
      

História je stále na strane Brazílie. Tá doma naposledy v súťažnom zápase prehrala v roku 1975 s Peru 1:3 na Copa America. Proti Kolumbii z 25 duelov vyhrala 15-krát, a len dvakrát prehrala. Aj skóre má proti tomuto súperovi vysoko aktívne 55:11. Posledné štyri vzájomné súboje však skončili remízou. Duel ako hlavný rozhodca povedie Španiel Carlos Velasco Carballo.  
      

štvrťfinále:
Brazília - Kolumbia, piatok 4. júla 22.00 SELČ, Fortaleza, Estadio Castelao, hlavný rozhodca: Carlos Velasco Carballo (Šp.)
      

pravdepodobné zostavy:
Brazília: Cesar - Alves, Thiago Silva, Luiz, Marcelo - Fernandinho, Oscar, Ramires, Hulk - Fred, Neymar
      

Kolumbia: Ospina - Zapata, Yepes, Sanchez, Zuniga, Armero - Aguilar, Cuadrado, J. Rodriguez - Gutierrez, Martinez
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies