Brazília sa zahalila do smútku, ešte čiernejšieho než v roku 1950

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 12:09 • 2 min
Brazília sa zahalila do smútku, ešte čiernejšieho než v roku 1950

RIO DE JANEIRO - Brazília sa zahalila do smútku. Krajina, v ktorej je futbal povýšený na náboženstvo, zažila v utorok najkrutejšiu prehru národného tímu v histórii. "Kanárici" inkasovali v semifinálovom dueli MS od Nemecka výprask 1:7 a ich sen o zisku trofeje sa rozplynul.

slovakia

left justify in out

Brazílska reprezentácia nikdy nezažila väčšiu hanbu. Dosiaľ jej najvyššia prehra sa zrodila v roku 1920, keď rovnako prehrala o šesť gólov, debakel 0:6 s Uruguajom sa však zrodil v priateľskom zápase. Teraz "Selecao" skolabovalo na najvyššej medzinárodnej scéne, v semifinále, pred zrakmi celého sveta, navyše na domácej pôde, kde sa všetko chystalo na oslavu šiesteho titulu majstra sveta. Z neho nebude nič. Brazílčanom zostali po historickej prehre iba oči pre plač.

 

"Nemôžem tomu uveriť," plakal brankár Julio Cesar, ktorý sedemkrát vyťahoval loptu zo siete, päťkrát v prvých 29 minútach. "Je to tvrdá rana. Po prvom góle sme sa zosypali. Som smutný, všetci sme zdrvení z takejto prehry... Radšej by som bol, keby sme prehrali 0:1 po mojej hrubej chybe ako 1:7 po takomto priebehu," sypal si popol na hlavu.

 

Potoky sĺz sa liali z tribún štadióna v Belo Horizonte už v prvom polčase. Diváci sa nezmohli ani na piskot, tak boli z vývoja stretnutia zaskočení a konsternovaní. Po piatom góle Nemcov sa tribúny začali prerieďovať, keďže niektorí fanúšikovia zahanbene odchádzali domov.

 

 

Podľa brazílskych médií ako i fanúšikov je prehra ešte krutejšia než v roku 1950. Vtedy prišla Brazília o titul majstra sveta na šampionáte v domácom prostredí po prehre 1:2 s Uruguajom v záverečnom zápase finálovej skupiny. Bola to národná tragédia, na ktorú Brazílčania dlho nevedeli zabudnúť. Vtedajší brankár Moacir Barbosa krátko pred svojou smrťou v roku 2000 priznal, že následky prehry si niesol celý život a že si to nikdy neodpustil.

 

"Cieľ - získať titul - sme nesplnili. Bola to lekcia," smutne konštatoval po prehre stopér Dante, ktorý sa objavil v základnej zostave namiesto vykartovaného kapitána Thiaga Silvu. Jeho absencia v obrane bola citeľná, bez svojho lídra pôsobila defenzíva "kanárikov" chaoticky, dezorganizovane. "Na zápas sme sa poctivo pripravovali, no v priebehu niekoľkých minút prišiel náš 'blackout' a bolo po všetkom. Sme smutní. Je nám to ľúto, za brazílsky ľud, za naše rodiny, ale vrátiť späť sa to nedá. Môžeme poprosiť akurát o odpustenie," dodal Dante.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona